Повернутись до новин
21 березня, 2017
НАКО закликає знизити рівень секретності в обороні й підвищити прозорість «Укроборонпрому» та державних оборонних закупівель


Незалежний Антикорупційний Комітет з питань оборони (НАКО) вважає, що основними корупційними ризиками у секторі оборони є надмірне засекречення інформації, відсутність прозорості в оборонних закупівлях, а також проблеми в управлінні оборонною промисловістю. Про це йдеться у Стратегії НАКО на 2017-18 роки. НАКО закликає Уряд зробити пріоритетним вирішення питання рівня засекреченості інформації в оборонному секторі. Окрім того, Комітет закликає Уряд випрацювати план заходів, що сприятимуть підвищенню прозорості та контролю за закупівлями.
Також НАКО наполягає на запроваджені стандартів корпоративного управління Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) для Державного концерну «Укроборонпром». Такі заходи є частиною загальних рекомендацій щодо підвищення прозорості та підзвітності сектору безпеки та оборони України. «Надмірна секретність не захищає національні інтереси. Навпаки, вона створює корупційні ризики, які, у свою чергу, послаблюють наші збройні формування, шкодять безпеці держави і посилюють противника», - наголошує співголова НАКО Олег Рибачук.
НАКО також закликає органи безпеки ініціювати зміни до системи засекречення інформації, а Верховну Раду та інші органи влади здійснити перегляд відповідного законодавства й залучити до цього представників громадськості. Адже діючі закони надають перевагу засекреченню, а не прозорості, що позбавляє суспільство права на ефективний контроль за розподілом бюджетних коштів в оборонному секторі. НАКО також надає свої рекомендації стосовно покращення якості управління ДК «Укроборонпром».
У комітеті наголошують, що Концерн має дотримуватися принципів ОЕСР. Вони включають у себе єдині правила для всіх підприємств, а також принципи чесної конкуренції, дотримання найкращих практик здійснення обліку та аудиту, відкриття фінансової інформації та забезпечення підзвітності Наглядової Ради. На сьогодні НАКО здійснює моніторинг реформування «Укроборонпрому» та консультує Концерн, а також надає Концерну допомогу у залученні зовнішніх експертів з питань запровадження принципів управління ОЕСР. Відповідно до Індексу антикорупційної політики в оборонному секторі (The Government Defence Anti-Corruption Index), який визначає рівень корупційних ризиків у державних органах оборонного сектору по всьому світові, Україна потрапила у групу D. Показник А цього індексу означає «найменший рівень корупції», а  F - «критичний рівень». Отже, рівень корупційності оборонного сектору України є досить високим.  
Члени Комітету зазначили, що позитивні зміни потребують насамперед політичної волі та відповідних реформ. «Без сильної політичної волі і бажання подолати корупцію в секторі оборони, безпека України залишатиметься під загрозою. А забезпечення солдат на передовій буде недостатнім», - зазначив член Комітету і колишній командувач Сил швидкого реагування НАТО Тім Еванс. Протягом останніх п’яти місяців експерти НАКО досліджували корупційні ризики у трьох сферах: у медичному забезпеченні, системі забезпечення військовослужбовців житлом, а також у системі надання Україні міжнародної допомоги у сфері безпеки. Що стосується останнього дослідження, то у 2016 році тільки надходження з боку США становили 7% від усього військового бюджету України (який складав $4.5 млрд). І фахівці не мають впевненості, що усі ці кошти були використані належним чином. За попередніми висновками, основними проблемами при наданні допомоги була відсутність можливостей для технічної підтримки високотехнологічного обладнання, а також невідповідність специфічної допомоги потребам військових. Окрім цього, існували і певні корупційні ризики.
Контакт для медіа: Севгіль Мусаєва +380502171817; sevamusaeva@gmail.com Національний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО) – спільна ініціатива українських громадських діячів, журналістів та міжнародних експертів для протидії корупції у сфері безпеки та оборони. НАКО є спільним міжнародно-національним проектом Програми протидії корупції у сфері безпеки і оборони Transparency International Великобританії та Transparency International України за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів. http://bit.ly/2jls9iH Завантажити прес-реліз Завантажити рекомендації для влади Завантажити інформацію про членів НАКО