Return to news
8 April, 2020
Експорт озброєнь без монополії: навіщо це потрібно?

8 квітня 2020 року Кабінет Міністрів своїм рішенням дозволив суб'єктам господарювання, які мають право на експорт військової продукції, самостійно виходити на зовнішні ринки без узгодження маркетингової та цінової політики. В той же час, у компаній залишається право працювати з спецекспортерами, якщо це їм зручніше та вигідно.

Кабінет Міністрів затвердив зміни до постанов КМУ №1228 та №838, ініційовані Мінекономіки, які зобов’язували державні та приватні підприємства, що виробляють товари військового призначення, узгоджувати експортну ціну та маркетинг ринку збуту з Державним концерном “Укроборонпром”. Враховуючи те, що наразі більшість компаній, що мають ліцензії на експорт, є приватними, то така норма, вимагала погодження не з нейтральним і незалежним регулятором, а по суті з державними конкурентами. Окрім того, отримання права на експорт ОВТ - процедура нелегка, довготривала та бюрократична, адже вимагає для отримання такого права внесення змін до цієї ж Постанови КМУ №1228. Також узгодження цін несло в собі ще й фінансові втрати для суб’єктів господарювання.

НАКО підтримує Кабінет Міністрів та Мінекономрозвитку у бажанні демонополізувати експорт озброєння, оскільки це має позитивно вплинути на:

  • забезпечення рівних умов та прав на здійснення зовнішньоекономічної діяльності;
  • збільшення доходу вітчизняних виробників ОВТ, який буде спрямований на модернізацію виробництва, потужностей, покращення якості товарів тощо;
  • конкуренцію виробників-експортерів та підвищення конкурентоспроможності вітчизняних товарів;
  • економію часу для виходу на зовнішні ринки через усунення бюрократичних штучних перешкод;
  • привабливість вітчизняних виробників ОВТ для іноземних інвесторів.

Окрім того, можна припустити, що демонополізація зовнішнього ціноутворення зменшить корупцію, адже вільний ринок розкриє реальні ціни на комплектуючі ОВТ, які часто штучно завищувались під час складання розрахунково-калькуляційних матеріалів (РКМ) при виконанні державного оборонного замовлення. Конкурентний ринок озброєння - умова для розвитку оборонно-промислового комплексу України, який працюватиме за прозорими і зрозумілими правилами.