Return to news
11 April, 2017
Кабмін пропонує наглядачами в Укроборонпром людей Порошенка
Кабінет міністрів має намір призначити членами наглядової ради концерну "Укроборонпром" заступників нинішніх міністрів - оборони і економіки. Відповідне розпорядження подано до Мінюсту для проведення правової експертизи. Кабмін пропонує призначити членами наглядової ради заступника міністра економіки – Юрія Бровченка та заступника міністра оборони Ігоря Павловського.
 
 
 
 
 
 
 
Бровченко – полковник запасу, раніше працював начальником складів боєприпасів у Коцюбинському. У 2010 році працював директором департаменту утилізації ракет і боєприпасів в Міноборони, а в 2012 році за часів віце-прем'єрства Андрія Клюєва курирував департамент економіки оборони і безпеки. Коли весною 2012-го Порошенко змінив Клюєва у МЕРТ, Бровченко обіймав посаду директора департаменту економіки оборони та безпеки. За свідченнями колишніх співробітників відомства, Порошенко понизив Бровченка до заступника департаменту. У серпні Бровченко ініціював реструктуризацію департаменту оборони та безпеки.
 
 
 
Реструктуризація була необхідна для того, щоб вивести невгодних працівників та встановити повний контроль над департаментом. Бровченко перейшов у заступники міністра економіки з роботи у державному концерні "Укроборонпром". За джерелами "Української правди" в МЕРТ, у своїй діяльності Бровченко керується здебільшого вказівками партнера президента Порошенка по бізнесу, нині першого заступника секретаря РНБО - Олега Гладковського. У інтерв'ю УП Гладковський не заперечував, що Бровченко є членом команди. Ігор Павловський працює заступником міністра оборони з питань озброєння. Перед цим був начальником Тилу Збройних сил України.
 
 
 
Співрозмовники, знайомі з ситуацією вважають його близьким до Полторокаі кажуть, що він  перебуває під впливом Гладковського. За законом, наглядова рада Укроборонпрому складається з 5 членів. Трьох призначає президента. Двох – уряд. "Ця рада ніколи не була сформована повністю від часу її створення. Залишається питання, хто буде її головою. У наглядовій раді Укроборонпрому немає незалежних членів як це передбачено стандартами OECD, бо її члени призначаються за квотами президента і Кабінету міністрів. Така ситуація ставить під повний контроль президентської вертикалі всі питання по фінансуванню концерну та унеможливлює його реформу- розповів УП генеральний секретар Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони Віктор Плахута. Після проходження правової експертизи, питання про призначення членів від Кабміну буде винесено на засідання уряду. Оксана Коваленко, УП