Return to news
28 July, 2021
Москітний флот чи турецькі корвети? Чому влада відмовляється від стратегії ВМС
Україна замовляє в Туреччини будівництво корвету класу "Ада". Лишень цього року на нього витратять 3,4 млрд грн, що дорівнює майже всьому бюджету на модернізацію українських ВМС. Про це у своєму матеріалі на “Українській правді”, підготовленому в рамках співпраці з НАКО, пише журналіст Гліб Канєвський.

На думку автора, така покупка не просто дорога, але й сумнівна. Вона суперечить затвердженій стратегії ВМС України до 2035 року, у якій першим етапом передбачено формування москітного флоту – групи швидкісних бойових катерів, які мають здатних наносити раптові масовані удари. Будівництво корветів для ВМС — це вже другий етап, з 2025 по 2030 роки.

Легкі та маневрені катери дешевші за великі аналоги і можуть виконувати практично весь спектр завдань на рівні з великими надводними кораблями. Москітний флот ідеально підходить для охорони чорноморського та азовського узбережжя,. Натомість, вище військово-політичне керівництво вирішує терміново купувати корвет, який коштує в 5-6 разів дорожче за один сучасний американський катер, говориться у статті.

При чому Державне оборонне замовлення залишається таємним. “Чиновники самостійно формують таємний список виконавців держоборонзамовлення. А потім так само цілком таємно обирають, кому і за які роботи перерахувати бюджетні гроші. Те, що ДОЗ надалі залишається цілком таємним, фактично унеможливлює будь-який цивільний контроль над ефективністю бюджетних витрат”, — зазначає автор.