Return to news
21 February, 2018
Нові ризики переозброєння ЗСУ. Хто захистить українську оборонну промисловість?
Джерело: https://www.ukrinform.ua/

Організатор: ГС «Ліга оборонних підприємств України».
Учасники: Юрій Єхануров – Голова Наглядової ради ГС «Ліга оборонних підприємств України», Олег Висоцький – Голова Правління ГС «Ліга оборонних підприємств  України»; Тарас Пастух – народний депутат України, Павло Кишкарь – народний депутат України, Сергій Згурець – член Правління ГС «Ліга оборонних підприємств  України», директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express; Олександр Ясинський – генеральний директор ГС «Ліга оборонних підприємств України»; Олег Брюшковський – Виконавчий директор ГС «Ліга оборонних підприємств України»; Ігор Кабаненко – президент Компанії UA.RPA; Тарас Ємчура – експерт Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони; Микола Горін – начальник відділу стандартизації та каталогізації ДК "Укроборонпром".

Коротко. 
Учасники заходу поінформують про нові ризики у сфері переозброєння Збройних сил України та інших збройних формувань держави. Обговорюватимуть перешкоди  розвитку оборонної промисловості, що можуть вплинути на темпи та якість переозброєння українських сил оборони, а також представлять свої шляхи розвитку ОПК країни.

Підсумкові матеріали: Призупинення постанови КМУ про унормування прибутку при виробництві ОВТ вплине на переоснащення армії — Єхануров Вітчизняні підприємства не зможуть забезпечити українську армію новими зразками озброєння та військової техніки (ОВТ) у разі призупинення Урядом дії постанови про унормування прибутку при виробництві оборонної продукції. Про це заявив голова наглядової ради ГС "Ліга оборонних підприємств України", колишній прем’єр-міністр та міністр оборони України Юрій Єхануров під час "круглого столу" в Укрінформі на тему: “Нові ризики переозброєння ЗСУ. Хто захистить українську оборонну промисловість?”. «Після півроку дискусії, 12 січня 2018 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову про унормування прибутку при виробництві оборонної продукції на рівні 5 та 30% (Постанова КМУ № 1093 від 23.08.2017 - ред.). Підприємства вважали, що отримали стимул для розвитку і що цього року наші війська отримають нову оборону продукцію, а оборонно-промисловий комплекс країни стане значно сильнішим. Проте вже 14 лютого, за ініціативи міністра оборони України Степана Полторака, Уряд призупинив дію цієї постанови, чим фактично визнав те, що цього року будуть випускатися застарілі зразки озброєння та військової техніки”, - зазначив Юрій Єхануров. Водночас голова правління Ліги Олег Висоцький акцентував увагу на тому, що ініційована Лігою та ДК “Укроборонпром” норма прибутку у 5 та 30% знайшла підтримку у всіх членів Міжвідомчої комісії з питань оборонно-промислового комплексу. Втім, наразі через позицію Міністерства оборони України відбулося “повернення до старих правил гри”. “Можливо міністра оборони України неправильно поінформували з цього питання, адже діючі обмеження у ціноутворенні по прибуткам не дадуть можливості виробникам вкладати гроші у подальший розвиток виробництва та, відповідно, забезпечити наші збройні сили новими зразками оборонної продукції”, - сказав він.

Потрібні нові механізми кредитування держоборонзамовлення - “Ліга оборонних підприємств” Громадська спілка “Ліга оборонних підприємств України” звернулася до Нацбанку України з проханням розглянули нові механізми кредитування державного оборонного замовлення. Про це під час "круглого столу" в Укрінформі на тему: “Нові ризики переозброєння ЗСУ. Хто захистить українську оборонну промисловість?” сказав голова наглядової ради ГС "Ліга оборонних підприємств України", колишній прем’єр-міністр та міністр оборони України Юрій Єхануров. “Від “Ліги оборонних підприємств України” ми звернулися до Ради Національного банку з проханням про те, щоб вони розглянули можливі нові механізми кредитування державного оборонного замовлення, оскільки, якщо розібратися, то ризиків немає. А основні відсотки йдуть за рахунок того, що є великі ризики, а в даному випадку ризиків практично немає”, - сказав він. Єхануров повідомив, що також відбулася координаційна зустріч з цього питання між представниками Ліги та головою наглядової ради “Укроборонпрому” академіком Михайлом Згуровським. “Михайло Згуровський пообіцяв, що вони звернуться також до уряду, щоб він теж підтримав”, - додав він. Як повідомлялося,  "Ліга оборонних підприємств" об'єднує понад 40 приватних оборонних компаній України. Головним напрямом роботи Ліги визначено участь її членів у ефективному та якісному переозброєнні ЗСУ.

Виготовлення БТР-4 для української армії досі не розпочалося через бюрократію - експерт Цикл виготовлення БТР-4 в рамках держоборонзамовлення (ДОЗ) досі не розпочався, оскільки весь минулий рік три міністерства узгоджували процедуру використання державних гарантій. Про це заявив директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець під час "круглого столу" в Укрінформі на тему: “Нові ризики переозброєння ЗСУ. Хто захистить українську оборонну промисловість?”. “З іншого боку, є питання державних гарантій. Нікого не здивувала ситуація, що досі не розпочався цикл виготовлення БТР-4, про які ми говоримо вже другий рік? Тому що ці БТРи виготовляються під державні гарантії. Весь минулий рік пішов на те, щоб Міністерство оборони, Міністерство фінансів, Міністерство економічного розвитку визначили умови використання державних гарантій для виготовлення військової техніки. Цілий рік - на одну процедуру забезпечення використання державних гарантій”, - заявив він. Експерт підкреслив, ці та інші факти свідчать про те, що система управління фінансами в оборонній сфері в державі - розбалансована. “Ми маємо суттєво збільшений оборонний бюджет. Державне оборонне замовлення - набагато більше, ніж було у попередні роки. І питання, пов’язане з раціональним використанням коштів, - буде тестом на спроможність українських структур дійсно вирішувати оборонні завдання”, - заявив він. Згурець, зокрема, вказав на необхідність правильного підходу до використання державних коштів. “В цьому році ми говоримо про ДОЗ і підготовку виробництва в обсязі десь у 3 млрд грн, а також близько 1,4 млрд на боєприпасну сферу. У минулому році на підготовку виробництва було виділено десь 885 млн грн, з яких було використано лише 400 млн грн. Тобто, гроші у державі є, але раціонально не використовуються”, - заявив він. Директор Defense Express також звернув увагу на те, що 50% ДОЗ виготовляється на підприємствах приватної форми власності.
 
Відео з круглого столу: