Return to news
28 January, 2021
Парламент підтримав реформу СБУ у першому читанні і позбавив службу невластивих їй функцій

28 січня 2021 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про реформування Служби безпеки України (СБУ). Тепер спеціальні підрозділи СБУ по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю будуть ліквідовані. Натомість, посилять контррозвідувальну й антитерористичну діяльність служби.

Реформування Служби безпеки України є одним з критеріїв наближення України до НАТО. Ми вітаємо схвалення змін до Закону в першому читанні: це є важливим здобутком.

Водночас, розквіт корупції у сфері національної безпеки пов'язаний не тільки зі зловживанням невластивими функціями даного органу. Корупції сприяє і надмірна засекреченість служби і відсутність контролю і нагляду з боку суспільства.

Тому ми наголошуємо, що цей законопроєкт потребує доопрацювання. Наразі він, на жаль, продовжує радянську традицію доступу до інформації і не передбачає вирішення проблеми надмірної засекреченості. Зокрема, НАКО закликає не допустити знищення публічного декларування доходів і можливості громадського контролю за ними.

Тож наші рекомендації щодо цього законопроєкту такі:

  1. Необхідно прописати, що інформацію можна відносити до інформації з обмеженим доступом виключно на підставі трискладового тесту. Це може включати прямі посилання на Закон “Про доступ до публічної інформації” у положеннях, що регулюють правові засади діяльності СБУ; загальні засади цивільного демократичного контролю за діяльністю СБУ; порядок доступу до публічної інформації та обмеження на поширення інформації про діяльність СБУ.

  2. Необхідно передбачити інструменти та процедури для здійснення цивільного контролю у цій сфері.

  3. Потрібно включити гарантії незалежний процедур, які дозволять оскаржити віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом у сфері національної безпеки.

Більше про наші рекомендації щодо того, як підвищити прозорість та підзвітність СБУ цим законопроєктом читайте в нашій колонці.