Return to news
29 March, 2023
Як не допустити західні компоненти до російської зброї?

Чому західні технологічні компоненти продовжують потрапляти до російської зброї? Які найбільш поширені способи обходу санкцій? І яким чином якщо не зупинити, то принаймні сповільнити потік цих компонентів? Такі питання піднімалися під час онлайн-дискусії, яку 29 березня провів Atlantic Council.
 

У ній взяли участь аналітик британського Royal United Services Institute (RUSI) Джек Кроуфорд, президент ініціативи Хартленд Сем Джонс, старший науковий співробітник відділу фізики та астрономії Центру енергетичної політики Клейнмана Бенджамін Шмітт та генеральний секретар Незалежної антикорупційної комісії з питань оборони (НАКО) Олена Трегуб. Модератором виступив експосол США в Україні та старший директор Євразійського центру Atlantic Council Джон Гербст. 
 

Експерти одностайні: західні компоненти критично важливі для забезпечення російської агресії проти України. Що засвідчують і відповідні звіти. Так, в спільному звіті Міжнародного партнерства з прав людини та НАКО виявили, що зброя, яка використовувалася в ймовірних воєнних злочинах росії в Україні, суттєво залежала від товарів подвійного призначення та західних компонентів. Вони необхідні для будівництва та обслуговування безпілотників, крилатих ракет, систем зв'язку та комплексів радіоелектронної боротьби. 
 

Між тим, багато з компонентів, які використовує росія, походять із країн, які підтримують Україну. У першу чергу - зі Сполучених Штатів, а також Великої Британії і країн Європейського Союзу. Є компоненти вироблені у Японії та Тайвані. І росія продовжує обходити санкції та заборони на експорт, щоб імпортувати західні компоненти.
 

Західні компоненти потрапляють до росії через посередників. Як зазначив аналітик британського Royal United Services Institute (RUSI) Джек Кроуфорд, найбільш проблемними країнами у питаннях перетікання західних компонентів до росії є Туреччина, Гонконг та регіони навколо них. «Гонконг стає дедалі більш популярним перевальним пунктом для західних технологічних компонентів перед їхнім відправленням до росії», — сказав він. 
 

Відтак, наголошують експерти, потрібно запроваджувати додаткові обмеження та забезпечувати їх виконання. Особливо у транспортній, енергетичній та космічних сферах.
 

При чому велика соціальна відповідальність лежить саме на компаніях-виробниках цих технологічних компонентів. Корпорації виконують базовий мінімум, якого вимагають санкції, і намагаються виправдатися, що не можуть проконтролювати їхнє розповсюдження.


Просто мінімально виконувати санкційні вимоги недостатньо, компанії мають діяти проактивно і з’ясовувати у покупців-перекупників, куди вони спрямують придбані товари, а також проводити якісний due diligence. Важливо відстежувати шлях компонентів, особливо подвійного призначення, від моменту виготовлення до того, як вони потрапляють до російської зброї. 


«Ми запитали одну компанію: якщо RUSI може простежити шлях вашого компонента від виробництва до росії, чому ви не можете?», — розповів президент британської ініціативи Royal United Services Institute (RUSI) Сем Джонс. 


Виконавча директорка НАКО Олена Трегуб наголосила, що компаніям просто потрібно докласти більше зусиль. Приміром, ставити запитання про справжніх кінцевих одержувачів компонентів, якщо ці компоненти купують компанії з Туреччини чи Гонконгу.  А сучасний розвиток технологій дозволяє більш ефективно відстежувати рух компонентів, можна
застосовувати ШІ-алгоритми.

Експерти визнають, шр єдиного способу гарантувати, що компоненти не потраплятимуть до росії, немає.”Але наша мета і не має бути в тому, щоб повністю їх зупинити, мета в тому, щоб достатньо сповільнити, щоб росія не мала змоги підтримувати поточні темпи війни проти України”, — сказав аналітик британського Royal United Services Institute (RUSI) Джек Кроуфорд.

І якщо росія не змогла злізти з голки західних технологій десятиріччями, то навряд чи може зробити це зараз. А отже, немає західних чипів — немає „Калібрів“.