Повернутись до новин
24 січня, 2023
Аналіз законопроєкту 8381 щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях

НАКО проаналізувала першре читання законопроєкту №8381«Про внесення змін до Закону України «Про оборонні закупівлі» щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях (крім відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю) із забезпеченням захищеності державних замовників від воєнних загроз на період дії правового режиму воєнного стану в Україні».

Експерти НАКО, детально проаналізувавши даний законопроєкт, встановили, що нормативно-правовий акт відкриває лише частину інформації щодо оборонних закупівель. Невідомими для громадськості залишаються умови доставки та оплати, умови зберігання, переробки чи будь-які інші супутні послуги, які можуть закуповуватись разом з товаром і мати вплив на формування кінцевої ціни. 

Відомості, що становлять державну таємницю та інша пов’язана з даним аспектом інформація також не оприлюднюються.

Варто підкреслити, що можливою є проблема із контролем за звітуванням та санкціями за його невиконання. Адже дію інших норм стосовно контролю призупинено на період дії правового режиму воєнного стану і законопроєкт не передбачає нових механізмів відповідальності за порушення вимог до оприлюднення інформації. Визначити, чи державні замовники публікують дані по всім належним до оприлюднення закупівлям чи якась частина контрактів залишається невидимою для суспільства - неможливо.

Ознайомитися з детальним аналізом ви можете нижче: