Повернутись до новин
1 травня, 2023
Антикоррада при Міноборони має шанси сприяти боротьби з корупцією
Створена нещодавно громадська Антикорупційна рада при Міністерстві оборони України може сприяти боротьбі з корупцією у відомстві.

Про це повідомила виконавча директорка НАКО Олена трегуб у програмі “НАТО в хато.

“Ті 15 активістів, які пройшли до громадської антикорупційної ради, мають запал і, можливо, зможуть щось змінити. Я налаштована обмежено-оптимістично. Це публічний проєкт, люди публічні, сильні особистості. І якщо вони скажуть, що ця рада фейк, нам нічого не дають зробити - це вдарить ще більше по репутації міністерства. Думаю, такого не має статися”, - сказала Трегуб.

“У будь-якому разі це можливість, і будь-якою можливістю слід скористатися. На фоні критики за дорогі яйця й яблука міністр оборони особисто вирішив створити громадську раду. Корупція у Міноборони глибоко вкорінилась. І ще жодному міністру не вдалося її подолати. Але зараз йде повномасштабна війна, оборонний бюджет зріс вдесятеро. А бізнес-процеси і люди здебільшого залишилися ті самі”, зазначила вона 

Вона нагадала, що сама НАКО вже шість років працює у цьому напрямку і має з Міноборони меморандум про співпрацю. Організацію залучили до створення антикорупційної програми на 2021-2024 роки. І хоч не всі ті рекомендації, які були зроблені раніше НАКО, були прийняті, в цілому ті антикорупційні заходи, які передбачені, є дієвими. Відтак, антикорупційна рада має проконтролювати, щоб ці заходи справді були впроваджені, каже Олена Трегуб.
 
 "НАТО В ХАТУ" - це спільний проєкт Незалежної антикорупційної комісії (НАКО), Українського ветеранського фонду та Цензор.НЕТ за підтримки Офісу спеціального оборонного радника Великої Британії про те, як:
 
  • Як Україні наблизитися до стандартів країн НАТО вже зараз, не очікуючи закінчення війни.
  • Як покращити врядування, щоб воно було більш доброчесним і відповідало викликам сьогодення
  • Як знизити корупцію в армії і підвищити захист прав військовослужбовців і ветеранів, чоловіків і жінок.