Повернутись до новин
25 лютого, 2020
Форум реформ: оборона на шляху до Вільнюса
25 лютого 2020-го року у Києві відбувся «Форум реформ: на шляху до Вільнюса», організований Реанімаційним пакетом Реформ за підтримки вітчизняних та міжнародних партнерів. На панелі, присвяченій безпеці та обороні, обговорювали стан реформ у секторі, зокрема, реформи оборонних закупівель та впровадження стандартів НАТО. Свої позиції по ключових питаннях озвучили народна депутатка, заступниця Голови Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Мар'яна Безугла, заступниця міністра оборони Аліна Фролова, та заступниця міністра економіки Світлана Панаіотіді. Громадянське суспільство представляли генеральна секретарка НАКО Олена Трегуб та експерт від Інституту Євро-Атлантичного Співробітництва Ігор Козій.

Мар’яна Безугла зосередила свою увагу на законопроектах, які були прийняті Комітетом від початку роботи нового Парламенту і які закцентовані на євроатлантичній інтеграції України. Вона зазначила, що серед пріоритетів Комітету – імплементація Закону про Нацбезпеку. Як окреме досягнення пані депутатка виділила розробку законопроекту про оборонні закупівлі: «Ключове, що не буде Державного оборонного замовлення (ДОЗ), фактично ми вводимо планування закупівель, щоб замовники і компанії могли планувати не лише яким буде цей рік, але й наступний, і наступний після нього. Забезпечується різноманітність процедур закупівель і «локалізація виробництва», спрямована на підтримку національного виробника».

Заступниця міністра оборони Аліна Фролова також говорила про реформу системи закупівель і про низку інших здобутків відомства за останні півроку. «Змінюємо систему оборонних закупівель. Завдання полягає у тому, щоб зробити її зрозумілою і максимально прозорою, відійти від ДОЗу і зробити планування розвитку оборонної промисловості прозорим і конкурентним. Вивести корупційні ризики з системи формування рішень: раніше було дуже вузьке коло осіб, яке було залучене до цих прийняття рішень». Вона також повідомила, що зараз міністерство закладає карту досягнення стандартів НАТО у різні документи. Серед іншого, йдеться про антикорупційну діяльність, соціальні стандарти, зміну системи оборонного планування, трансформацію освіти та побудову кар’єри.

Заступниця Міністра економіки Світлана Панаіотіді наголосила на важливості того факту, що вперше в історії України зараз здійснюють огляд оборонно-промислового сектору. «Йдеться не тільки про Укроборонпром, а і про приватних виробників. Ми маємо зрозуміти, що у нас є, і що нам необхідно з цим робити. Розвивати промисловість без розуміння того, що потрібно нашим Збройним силам в умовах війни, ми не можемо. Потрібно поєднати плани наших збройних сил і спроможності наших ОПК».

Олена Трегуб розповіла про пріоритетні напрямки діяльності НАКО, спрямовані на підвищення прозорості і підзвітності в секторі безпеки і оборони України. Зокрема, про спільний проект з Міністерством оборони, в рамках якого експерти організації працюють у робочих групах по 5 ключових ризиках: майно, житло, земля, оборонні закупівлі та пальне. Також вона повідомила про роботу над реформуванням доступу до секретної інформації в рамках робочої групи при профільному комітеті Парламенту: «Головне, над чим ми зараз працюємо, це реформа Закону про державну таємницю, якому вже 26 років. На жаль, Закон про Набезпеку, який прийняли у 2018-му, мав запустити роботу по інших напрямках, але цього не відбулося. Зараз ми працюватимемо над тим, щоб цей закон імплементувався».

НАКО висловлює щиру подяку Реанімаційному Пакету Реформ за запрошення долучитися до дискусії та всім партнерам заходу за підтримку діалогу між владою та громадянським суспільством. За модерацію дякуємо Тарасу Ємчурі.