Повернутись до новин
17 квітня, 2019
Генсек НАКО закликала наступного Президента пришвидшити процес реформ у секторі оборони
Подолання корупції, посилення обороноздатності та забезпечення верховенства права – це ключові теми, які обговорювали під час прес-конференції Реанімаційного пакету реформ 17-го квітня.

Зокрема, спікери зосередили увагу на першочергових кроках у діяльності наступного Президента України. Генеральний секретар НАКО Олена Трегуб наголосила, що за останні 5 років було зроблено недостатньо для того, щоб наблизити сектор оборони України до стандартів НАТО. Зокрема, закон про Нацбезпеку, що був прийнятий ще у червні 2018-го, поки здебільшого не імплементується, цей закон він рамковий і потребує прийняття цілого ряду нових законів і постанов для його реалізації (закон про СБУ, про парламентський комітет з нагляду за спецслужбами, про розсекречення оборонних закупівель, про ЦОВв з оборонної промисловості), аде був прийнятий дуже пізно, уже перед президентською кампанією під час якої законодавчий процес уповільнився.

Трегуб зазначила, що «обидва кандидати обіцяють підвищити обороноздатність України та розбудувати сильну професійну  армію. Обидва орієнтуються на НАТО. Так, Порошенко обіцяє, що у 2023 -му Україна подасть заявку до НАТО, а Зеленський – що рух в НАТО повинен бути підтверджений на референдумі. Водночас, вона підкреслила, що НАКО не отримав відповіді на Запитальник від діючого Президента і кандидата у Президенти у другому турі Петра Порошенка, у якому піднімаються питання корупції в обороні, тоді як Володимир Зеленський надав свої відповіді. Зокрема, запевнив, що знає, як вирішити проблему втрати земель Міноборони та житлової черги, провести огляд ОПК, згідно Закону про Нацбезпеку, аудит Укроборонпрому та розсекречення оборонних закупівель.

Тим часом засновник StateWatch Олександр Лємєнов закликав забрати у СБУ невластиві їй функції і таким чином позавити її можливості незаконно тиснути на легальний бізнес. А членкиня правління Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко порадила виборцям ретельно прочитати передвиборчі програми кандидатів у Президенти, перш ніж проголосувати. За її словами, передвиборчі обіцянки кандидатів нерідко не відповідають повноваженням Президента України.

Мета НАКО - забезпечити демократичний нагляд за сектором оборони за стандартами НАТО, що дозволить підвищити прозорість та знизити рівень корупції в обороні. НАКО буде моніторити кроки наступного президента у боротьбі з корупцією в обороні незалежно від того хто переможе.