Повернутись до новин
6 березня, 2023
Мікрохвильовка, яка може вбивати
Минулого тижня Міністерство торгівлі США оприлюднило новий список санкцій для Росії та Білорусі. Американським компаніям заборонили постачати 267 різновидів товарів, у тому числі – смартфони, холодильники, мікрохвильовки і кондиціонери. Таким чином США намагається перешкодити надходженню до росії мікрочипів та інших компонентів.
 
Про це у своїй колонці на “Цензор.нет” пише керівниця з комунікацій НАКО, експертка з питань протидії корупції та гендерної рівності у секторі безпеки і оборони Емілія Дєнєжна.
 
“Побутова техніка містить мікрочипи та інші компоненти, потрібні Росії для ремонту та виробництва військової техніки. Мінфін США констатує: так звані товари подвійного використання ( потрібні і цивільним, і військовим) Росія застосовує усе частіше. Тому саме час посилити контроль за такими товарами”, зазначає вона.
 
Ще на початку повномасштабного вторгнення, Штати зібрали групу із 36-ти країн, аби та здійснювала експортний контроль за тим, щоб Москва не купувала мікрочіпи та програмне забезпечення для своїх військових потреб. 
 
Щоправда, чимало заборон Росія обходить, пише Емілія Дєнєжна. І побутова техніка – не основне джерело потрібних компонентів. Вона цитує начальника інформаційно-аналітичного відділу Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки полковник Олександра Зарубу. Який в інтерв’ю виданню "АрміяІнформ" заявив: випаювати навіть у промисловому масштабі мікросхеми з умовних пралок та мікрохвильовок можна. От тільки за такої обробки їх легко пошкодити, й запчастини вийдуть з ладу.
 
Безпосередній експорт до росії цих мікрочипів та інших деталей, потрібних для озброєння  – це більш загрозливий тренд. Його масштаб у своєму нещодавньому спільному звіті продемонстрували Міжнародне партнерство з прав людини (IHPR) та Незалежна антикорупційна комісія (НАКО), проаналізувавши компоненти російської зброї. Дослідники виявили деталі, виготовлені західними компаніями, у ракетних комплексах "Іскандер", стратегічних крилатих ракетах "Ха - 101", реактивних системах залпового вогню "Торнадо".
 
Так, за даними, які виявила і проаналізувала НАКО, у крилатих ракетах "Калібр" є продукція 11 іноземних компаній: дев’яти американських, а також швейцарської і тайванської. Деякі з них постачають товари подвійного призначення через офіційних представників. Інші – через Гонконг чи Туреччину.
 
Про поставки із Китаю світові ЗМІ говорили упродовж усього минулого року. Тему піднімало і видання The Wall Street Journal.
 
Згідно з даними китайської митниці, за перші п'ять місяців минулого року поставки мікросхем із Китаю до Росії зросли більш ніж удвічі. І так по багатьом позиціям, важливим для військової галузі. Активно допомагає військовому сектору РФ і Туреччина: у 2022-ому тамтешні компанії в обхід санкцій експортували до Росії на десятки мільйонів доларів машин, електроніки, запасних частин та інших товарів, необхідних галузі.
 
Надійний союзник росії у постачанні товарів подвійного використання – й Іран, пише Емілія Дєнєжна. І нагадує, що минулої осені НАКО співпрацювала з Wall Street Journal, щоб викрити ланцюжок постачань західних компонентів, які входять до складу іранських безпілотників Shahed-136. Тоді українським дослідникам вдалось ідентифікувати понад 30 європейських та американських компаній.
 
“Звісно, заборона експорту в росію побутової техніки, з якої потенційно можна випаяти цінні мікросхеми – це важливий і дружній крок з боку уряду США. Але з огляду на масштаб проблеми із закупівлею товарів подвійного використання – точно недостатній”, переконана авторка.
 
“Що ж треба зробити ще? Рекомендації експерти дають у звіті про компоненти зброї, який я згадувала вище. Передусім, урядам інших країн і бізнесу за кордоном треба визнати існування проблеми. А ще – переглянути санкції та заходи експортного контролю і відстежувати кінцевих споживачів товарів подвійного використання та їхніх компонентів”, - зазначається у публікації.
 
Публікація - за посиланням.