Повернутись до новин
24 жовтня, 2020
Мінстратегпром представив концепцію реформи оборонно-промислового комплексу
23 жовтня віце-прем’єр-міністр Олег Уруський під час прес-конференції представив концепцію реформи оборонно-промислового комплексу України, напрацьовану Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості.

Яким бачать “Укроборонпром” в міністерстві?

Наразі під керівництвом Укроборонпрому перебує 137 підприємств, 21 з яких знаходиться на окупованих територіях. У Міністерстві передбачають, що зі 116 діючих підприємств-учасників концерну в сфері управління держави залишиться близько 60. 19 збиткових підприємств планують передати Фонду державного майна для подальшої приватизації. Активи низки дієздатних підприємств, діяльність яких вже не пов’язана з оборонно-промисловим комплексом, можуть бути продані та передані в спеціально створений Фонд оборонної промисловості. За словами віце-прем’єра, подібний фонд успішно функціонує в Туреччині. Згідно з цією концепцією, основу державного сектора оборонно-промислового комплексу України складатимуть понад 60 підприємств. Їх планують корпоратизувати протягом наступних 1,5 - 2 років. Деякі з цих підприємств є казенним, а тому перед безпосередньою корпоратизацію їх спочатку переведуть у державну власність.  Після цього планується утворити 9 холдингових компаній, що об’єднають під двома державними холдинговими компаніями. Підприємства бронетанкової техніки, радарних, морських, авіаремонтних систем, високоточного озброєння та боєприпасів увійдуть до складу “Оборонних систем України”. До складу “Аерокосмічних систем України” увійде компанія "Антонов", холдинги авіадвигунобудування, ракетно-технічний центр “Південний” та ймовірно деякі підприємства Державного космічного агентства.  Пан Уруський зазначив, що Мінстратегпром буде мати справу з двома основними державними холдингами, тоді як холдингові компанії займатимуться безпосереднім управлінням. Він пояснив: систему холдингів запропоновано, зокрема, для того, щоб уникнути можливого надмірного впливу Міністерства на діяльність компаній. Раніше змі, громадянське суспільство і міжнародні партнери висловили таку стурбованість, - визнав віце-прем’єр-міністр. 

Законодавчі процеси 

Представники міністерства і народні депутати профільного комітету і комітету з питань економічного розвитку утворили робочу групу, що доопрацює Законопроект №3822 “Про особливості реформування державних підприємств оборонно-промислового комплексу”. Також ця група розроблятиме два законопроекти щодо особливостей управління в цій сфері та інвестування у стратегічні підприємства. Окрім цього, робоча група займатиметься розробкою Стратегії розвитку оборонно-промислового комплексу. Раніше Мінекономіки представив свій проект Стратегії. Однак Мінстратегпром як новий відповідальний за це орган влади планує напрацювати власний документ.  У Міністерстві запевняють, що для пришвидшення процесу трансформації,  вже зараз за допомоги існуючих механізмів там планують розпочати корпоратизацію підприємств, не чекаючи прийняття Верховною Радою відповідного закону.  Нагадаємо, за день до цієї прес-конференції експерти StateWatch під час круглого столу закликали владу прискорити процес реформування Державного концерну “Укроборонпром” та публічно представити концепцію корпоратизації такою, якою її бачить новостворене Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості.