Повернутись до новин
18 лютого, 2020
На МКБ Загороднюк поділився досвідом боротьби з корупцією
В суботу, 15 лютого, міністр оборони України Андрій Загороднюк взяв участь у панельній дискусії на Мюнхенській конференції з безпеки (МКБ) 2020, «Розбудова більш ефективної національної оборони та безпеки: шляхи до реформування».

Міністр сказав, що сьогодні прозорість і підзвітність в секторі безпеки і оборони – серед ключових глобальних викликів, і наголосив, що усі процеси і практики у секторі оборони та безпеки мають базуватися на чітких та прозорих процедурах. Він також зфокусував свою промову на ризиках корупції в оборонному секторі: «Корупція у секторі безпеки і оборони - це неналежне використання ресурсів і постачання поганого обладнання та військової техніки, а найгірше те, що корупція ставить під загрозу життя військових».

Відповідаючи на питання про ключові успіхи, які реалізувало Міністерство на шляху до доброчесного врядування, Загороднюк дав вичерпну відповідь про кроки з реформування у п’яти ключових сферах оборонного сектору країни: земля, пальне, конкуренція, майно та закупівлі. Він відзначив, що діючий уряд перебуває при владі недовго, і попри чималий прогрес, реформа – це великий виклик, а результати повільні. У багатьох сферах знадобляться роки, що продемонструвати сталий результат реформ. Що стосується ключових успіхів, то міністр особливо пишається прогресом, якого вдалося досягти у закупівлях, передусім, йдеться про закупівлі у єдиного постачальника.

Також міністр відзначив важливу роль, яку громадянське  суспільство відіграє у процесі реформ, зокрема, згадав внесок Трансперенсі Інтернешнл Оборона та безпека і НАКО. Загороднюк проінформував, що міністерство оборони наразі залучено до процесу оцінки України в рамках Індексу доброчесності в оборонному врядуванні (GDI). GDI – це індекс, який оцінює якість контролю інституцій над управлінням корупційними ризиками у секторі безпеки і оборони. Панель була організована Transparency International, щоб підняти на рівень широкого обговорення різні підходи до боротьби з корупцією та ефективні інструменти, які можуть використовувати реформатори.

На панелі також висвітлювався досвід та перспективи ключових осіб, які відіграють лідируючу роль у подоланні корупції в Україні та Афганістані. Учасниками дискусії були Андрій Загороднюк, міністр оборони України, Посол Гамдулла Могіб, радник з нацбезпеки з Афганістану, Джон Сопко, спеціальний генеральний інспектор з питань реконструкції Афганістану, Стів Френсіс, Директор Трансперенсі Інтернешнл Оборона та Безпека (TI-DS) та Пітер Конзе з Трансперенсі Інтернешнл Німеччина. Модератором панелі була Калей Гіерд з TI-DS.