Повернутись до новин
15 лютого, 2018
НАКО пропонує Гройсману організувати конкурс на посаду генерального директора ДК «Укроборонпром»
Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО) закликає Уряд визначити критерії та порядок відбору керівника ДК «Укроборонпром», а також провести відкрите обговорення кандидатур на цю посаду. 12 лютого 2018 року Президент України Петро Порошенко своїм указом звільнив з посади генерального директора ДК «Укроборонпром» Романа Романова. Відповідно до Статуту концерну, призначення генерального директора здійснюється Президентом України за поданням Прем’єр-Міністра України, в той же час, сьогодні не існує визначених критеріїв та порядку відбору кандидатів на цю відповідальну та важливу посаду.
 «Сьогодні є вкрай важливим обрання професійних та авторитетних людей на посаду керівника Укроборонпрому. Це повинно відбуватись за прозорими процедурами та з застосуванням меритократичних принципів. Управління концерном мають здійснювати кращі з кращих.», – заявив співголова НАКО, Олег Рибачук.
В Україні існує досвід проведення відкритих конкурсів на посади керівників державних підприємств. З цією метою створено відповідний Комітет з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств. До складу цього Комітету входять як незалежні члени (без права голосу), так і представники Уряду України. Їх завданням є визначення критеріїв та проведення відбору керівників найбільших державних підприємств. 13 лютого 2018 року прес-служба ДК «Укроборонпром» повідомила, що наглядова рада завершує підбір кандидатур для призначення Президентом України нового генерального директора. Так, дійсно, відповідно до кращих світових практик, призначення генерального директора – це компетенція наглядової ради і наглядова рада повинна бути залучена до відбору нового директора. Проте, по-перше, відповідно до чинного законодавства, сьогодні подання кандидатур на посаду генерального директора концерну – це прерогатива Прем’єр-Міністра України, а не наглядової ради Укроборонпрому. По-друге, викликає подив те, що підбір кандидатів завершується уже на наступний день після звільнення Романа Романова і цей підбір відбувся у такий непрозорий спосіб. На думку експертів НАКО, проведення публічного відбору та обговорення претендентів не тільки дозволить знайти найкращих кандидатів, але суттєво підвищить довіру українського суспільства та міжнародної спільноти до концерну.
«Відновлення довіри до концерну сьогодні є вкрай важливим. Незручні питання стосовно проявів корупції ставить не тільки українське суспільство, все частіше такі звинувачення лунають навіть від міжнародних партнерів України. Ми повинні продемонструвати найкращі практики управління оборонно-промисловим комплексом, щоб відновити рівень довіри та налагодити ефективну співпрацю в сфері оборони та безпеки», – заявила генеральний секретар НАКО, Олена Трегуб.
НАКО готовий надати Уряду України пропозиції щодо критеріїв та процедури відбору керівника ДК «Укроборонпрому». Довідково: Незалежний Антикорупційний Комітет з питань Оборони (НАКО) є спільною ініціативою Програми протидії корупції у сфері безпеки і оборони міжнародної неурядової організації Transparency International Defence and Security Program– Великобританія (TI-DSP) та Transparency International Україна (ТІ Україна). Комітет складається із шести членів: трьох українських – головна редакторка інтернет-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик, екс-міністр закордонних справ, екс-перший заступник Секретаря РНБО України Володимир Огризко, голова правління Centre UA, співініціатор руху «Чесно» Олег Рибачук (співголова) та трьох міжнародних – генерал-полковник Британської армії, колишній командир Об’єднаного корпусу швидкого реагування НАТО Тімоті Еванс, екс-уповноважений представник з питань боротьби із корупцією у Словенії Драго Кос (співголова) та екс-голова наглядової ради комунальних підприємств Місії ООН у Косово Джеймс Вассерстром. Метою НАКО є зменшення корупційних ризиків у секторі безпеки та оборони України шляхом моніторингу, оцінки та аналізу антикорупційних реформ та надання відповідних рекомендацій. Контакт для медіа: Тарас Ємчура, (098) 910-24-86, tyemchura@transparency.org   Завантажити прес-реліз   Фото з відкритих джерел