Повернутись до новин
14 липня, 2022
Офіс Президента запропонував механізм нагляду за надходженням зброї
Про це повідомив Андрій Єрмак. Він запропонував Верховній Раді утворити Тимчасову спеціальну комісію, яка б контролювала використання зброї.За словами керівника Офісу Президента, отримане озброєння обліковується і передається безпосередньо на фронт. Втім з огляду на перестороги міжнародних партнерів, пропонується впровадити більше механізмів нагляду всередині держави, аби унеможливити маніпуляції і підрив довіри до України.
НАКО як орган громадського контролю підтримує цю пропозицію. Ми впевнені, що створення такої комісії посилить роль парламенту в нагляді за сектором безпеки і оборони та зробить процес передачі озброєння більш підзвітним і прозорим.Так, в іноземних ЗМІ та серед представників країн-партнерів все частіше лунають занепокоєння щодо долі західного озброєння в Україні. Нещодавне звернення конгресвумен Вікторії Спарц вкотре підкреслило цю проблему та важливість побудови якіснішого контролю за рухом зброї всередині країни.
Наряду з цим, росія активно використовує цю проблему у пропагандистських цілях. Приміром, останнім часом спливало чимало фейків щодо продажу «надлишкового» західного озброєння третім країнам. Подекуди пропагандисти навіть стверджують, що українська армія продає своє озброєння російській. Кінцевою метою цього є підрив довіри до України та зменшення військової допомоги.Існуючий механізм нагляду не дає змоги підтвердити, що вся отримана зброя передається безпосередньо на потреби Збройних Сил України.
Ця проблема істотно ускладнєються в часи війни. Адже в умовах воєнного стану звітування про озброєння певних військ на тих чи інших напрямках може поставити їх під загрозу та нашкодити військовим операціям. Саме тому додатковий контроль з боку парламенту сприятиме більш сбалансованому нагляду без шкоди національній безпеці.