15 березня 2019

У контексті майбутніх президентських виборів, Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО) звернувся до кандидатів у президенти із пропозицією окреслити бачення боротьби з корупцією в оборонному секторі. 15 березня 2019 за інформаційної підтримки ЛІГАБізнесІнформ НАКО презентував результати аналізу відповідей кандидатів.

З 44 зареєстрованих (станом на 8 лютого 2019 року) кандидатів, лише 16 надали свої відповіді. Низка кандидатів взагалі не відповіли, попри всі намагання команди НАКО з ними зв’язатися та запропонувати допомогу. Серед них і діючий Президент та Головний Військовокомандувач України Петро Порошенко. Тут варто зазначити наступне: ці кандидати, очевидно, або не надто цікавляться проблематикою корупції в секторі оборони, або не надто добре поінформовані щодо неї, або ж не мають чіткого уявлення про те, як у разі свого обрання, підійти до вирішення цих питань.

НАКО високо цінує зусилля тих кандидатів, які відповіли на Запитальник: вони погодилися взяти участь у цьому змаганні на прозорість та політичну мужність. Водночас, багато відповідей були не по суті або ж неповними. Це свідчить про недостатнє розуміння кандидатами суті проблем. Серед відповідей були і такі, що спотворені суб’єктивною інтерпретацією проблематики: це може свідчити про брак політичної волі. Зовсім небагато відповідей супроводжувалися зобов’язаннями, які реалістично можна виконати.

Ставлення кандидатів до Запитальника є дуже показовим щодо їхньої особистої обізнаності та розуміння суті проблем. Але воно також свідчить про рівень усвідомлення більш глобальних питань або ж, навпаки, його відсутність, за виключенням кандидата, який надав повний набір відповідей разом із зобов’язань.

У НАКО наголошують, що мета Запитальника не полягала в тому, щоб перевірити, чи кандидат погоджується або не погоджується із рекомендаціями Комітету. Аргументом для нашого вдоволення було те, чи демонструє кандидат розуміння обговорюваних проблем, і чи є у нього бачення їх вирішення.

Підсумовуючи, з-поміж кандидатів, які відповіли, більшість надали загальні, неоднозначні або нечіткі твердження. Це може означати, що у цих політиків немає чіткого бачення, як діяти, якщо вони будуть обрані. Зокрема, з огляду на те, що курс на Євроатлантичну інтеграцію закріплений у Конституції, дивує, що так небагато кандидатів бачать корупцію як загрозу для цієї конституційної мети.

НАКО закликає громадськість ознайомитися з Запитальником на сайті та і прочитати відповіді кандидатів особисто. Також експерти НАКО завжди готові допомогти кандидатам і країні загалом у боротьбі з корупцією в оборонному секторі.

Контакти для преси: Емілія Дєнєжна | edieniezhna@transparency.org | +38 097 431 66 33

Довідкова інформація:

Незалежний Антикорупційний Комітету з питань Оборони (НАКО) є спільною ініціативою Програми протидії корупції у сфері безпеки і оборони міжнародної неурядової організації Transparency International – Велика Британія (TI-DSP) та Transparency International Україна (ТІ Україна). Комітет складається із шести членів: трьох українських – головної редакторки інтернет-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєвої-Боровик, екс-міністра закордонних справ, першого заступника Секретаря РНБО України Володимира Огризка, голови правління Centre UA, співініціатора руху «Чесно» Олега Рибачука та трьох міжнародних – генерал-полковника Британської армії, генерал-лейтенанта, колишнього заступника командувача штаб-квартири об’єднаних сил НАТО в Європі Мішеля Яковлєва, екс-уповноваженого представника з питань боротьби із корупцією у Словенії Драго Коса та екс-голови наглядової ради комунальних підприємств Місії ООН у Косово Джеймса Вассерстрома. Метою НАКО є зменшення корупційних ризиків у секторі безпеки та оборони України шляхом моніторингу, оцінки та аналізу антикорупційних реформ та надання відповідних рекомендацій.