Повернутись до новин
27 серпня, 2021
Президент підписав Стратегію розвитку ОПК
Ще один крок на шляху до розвитку оборонно-промислового комплексу України!
Сьогодні Президент Зеленський увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України "Про Стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу". Нагадаємо, РНБО схвалила проєкт Стратегії ще 18 червня 2021 року.
Стратегія – це документ, що визначає пріоритети державної військово-промислової політики, а також цілі та очікувані результати реформи оборонно-промислового комплексу. 
За останній рік було декілька версій цього документу. Спочатку, у вересні 2020 року Мінекономіки розробило першу версію документу. Згодом Мінстратегпром створив свої: першу - в січні, другу - в квітні. Останню Кабінет Міністрів України затвердив 14 квітня і тільки в червні документ нарешті опинився в РНБО.
У квітні 2021 року НАКО аналізувала декілька існуючих версій Стратегії розвитку ОПК. Одна з них створювала чимало корупційних ризиків і встановлювала ручний режим управління підприємствами ОПК, що протирічить найкращим практикам корпоративного управління державними підприємствами. На засіданні уряду цю версію зрештою не розглядали. Документ, який підтримав Кабінет Міністрів, суттєво наблизився до стандартів ОЕСР переважно завдяки правкам віце-прем’єрки з євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної. 
Стратегія передбачає перетворення підприємств ОПК з державної форми власності у господарські товариства. Також у документі зафіксовано, що ДК “Укроборонпром” припинить своє існування у нинішньому вигляді, натомість концерн та його підприємства-учасники перетворять на “вертикально інтегровану структуру”. Це головний прогресивний елемент стратегії. 
Документ також передбачає впровадження корпоративного управління на підприємствах ОПК відповідно до найкращих міжнародних стандартів. На стратегічному рівні він унеможливлює поєднання функцій органу, який формує державну військово-промислову політику, тобто Мінстратегпрому, з функцією управління об'єктами господарювання: остання закріплена за Кабміном. Це дозволяє уникнути конфлікту інтересів між уповноваженими державою органами. 
Що далі?
 
Далі - реалізація. Стратегія передбачає чимало реформ для оборонно-промислового комплексу України. Ключовий пункт - трансформація державного концерну “Укроборонпром”. За планом, у 2021-2022 роках концерн мають ліквідувати. Замість нього утворять вертикально-інтегровану структуру, до складу якої увійдуть реорганізовані підприємства, котрі становлять цінність для українського ОПК. 
Наступний крок на шляху до реформи “Укроборонпрому” - імплементація Закону №3822, прийнятого Верховною Радою в липні цього року. Він має створити умови для трансформації вищезгаданих підприємств і визначити основні принципи управління ними. В ньому - впровадження системи корпоративного управління, що передбачено Стратегією розвитку ОПК. Окрім цього він також унеможливлює вищезгаданий конфлікт інтересів, адже визначає Кабінет Міністрів України єдиним суб’єктом управління нового товариства, що утвориться внаслідок трансформації. 
Наразі цей закон перебуває на підписі у Президента. Сподіваємося, Володимир Зеленський підпише його вже незабаром. А НАКО й надалі ретельно стежитиме за перебігом реформи оборонно-промислового комплексу.