Повернутись до новин
15 березня, 2019
Сім питань про оборону: підсумки ток-шоу із кандидатами у Президенти
15 березня 2019-го четверо кандидатів у президенти і п’ятеро представників кандидатів взяли участь у ток-шоу з обговорення проблем корупції у секторі оборони. До дискусії запросили кандидатів у Президенти та їхніх представників з числа тих, хто надав відповіді на Запитальник НАКО. Захід був ініційований Незалежним антикорупційним комітетом з питань оборони у співпраці з «ObozTV» і за підтримки New Media Development Group NFP. Інформаційними партнерами ток-шоу виступили компанія ЛІГА:ЗАКОН та 24 канал.
У ток-шоу взяли участь кандидати у Президенти України: Балашов Геннадій, Безсмертний Роман, Кошулинський Руслан, Купрій Віталій. Також долучилися представники кандидатів: Андрій Сенченко - координатор Воєнного кабінету Юлії Тимошенко; Руслан Рябошапка – представник Володимира Зеленського, Іван Апаршин - народний депутат України, представник Анатолія Гриценка; Олександр Поліщук – член партії «Укроп», представник Олександра Шевченко; Тарас Пастух, народний депутат України, представник Андрія Садового.
Одне з питань, щодо якого всі учасники дискусії були одностайні, - це необхідність знижувати секретність доступу до інформації і підвищувати прозорість, а відтак і громадський нагляд у секторі оборони.
Андрій Сенченко, представник Юлії Тимошенко, вважає, що для подолання корупції необхідно змінити ключовий принцип засекречування інформації: «У нас секретно все, окрім того, що вижене з оборонного сектору суспільство. А повинно бути навпаки. Секретним повинно бути тільки те, що обгрунтовано треба засекретити задля того, щоб забезпечити безпеку держави».
Таку позицію підтримав і представник Володимира Зеленського Руслан Рябошапка. Він вважає, що неохідно запровадити принцип публічності інформації, і що це необхідно вирішувати новим законом про державну таємницю: «Одним з критичних моментів є Державне оборонне замовлення. Це та сфера, яка надзвичайно закрита. Ми не розуміємо, хто де і що купує, якої якості і за які гроші. Тому що переважна більшість цього державного оборонного замовлення вона закрита від суспільства. Має бути новий закон про ДОЗ».
Представник Анатолія Гриценка Іван Апаршин додав, що «Приблизно 5-10 відсотків у цьому документі, це дійсно закрита інформація. Решта – має бути відкритим. Всі посадовці, які мають відношення до Державного оборонного замовлення, через заведення туди своїх фірм, а для цього не потребується конкурс, використовують свою посаду для заробляння грошей. Як тільки ми з вами відкриємо всі ці показники, вони звільняться і не будуть коментувати з екранів телебачення, що там багато інформації закритої».
За більшу прозорість оборонних закупівель висловився і кандидат у Президенти Віталій Купрій: «Я однозначно виступаю за прозорість закупівель. Якщо ми дивимся закон про державну таємницю, то це зараз таємниця більше від народу українського. Наші органи правоохоронні і оборонні, вони кишать агентами ФСБ і інших розвідок, вони всі все знають».
Кандидат у Президенти Руслан Кошулинський і народний депутат Тарас Пастух, представник Андрія Садового, наголошували на необхідності наближати підходи і процедури у секторі оборони до стандартів НАТО. Кошулинський сказав: «Наше законодавство у військовому питанні не приведено до стандартів НАТО. Ми навіть продати нормально не можемо і купити нормально не можемо. У нас внутрішнього розподілу немає між силовими структурами. Ми проблему мали в АТО, коли АТО керували Служби безпеки. Розподілу між силовиками немає». Водночас Пастух наголосив, що «стандарти НАТО це є процедура закупівель, це є режим допуску до інформації, це процедура прийняття бюджету і контролю бюджету. Якщо ми досягнемо цих стандартів НАТО, це не означає, що стовідсотково корупція буде подолана, це означає, що вона буде максимально унеможливлена».
Кандидат у Президенти Роман Безсмертний наполягав на зміні нинішнього законодавства у сфері безпеки і оборони: «Нині це така еклектика совка, пост-тоталітаризму і сучасних поглядів. До того часу, доки все це буде систематизовано і відповідати вибору євроатлантичному, це буде рвати зсередини саму концепцію, підходи, тощо».
Тим часом представник Олександра Шевченка Олександр Поліщук наголосив на тому, що необхідно виконувати і вже існуючі документи, зокрема, вимагати персональної відповідальності від людей, які реалізують спеціальні програми: «І європейська та євроатлантична інтеграція взагалі по цінностям – це не корупція. Тому оскільки ці базові речі повинні бути виконані, вони повинні реалізовуватися через документи, які у нас є. А це – річна програма, і вона, на жаль, не виконується, з року в рік. Зокрема, розділ про боротьбу з корупцією».
Кандидати та експерти продискутували і щодо майбутнього «Укробонпрому». Зокрема, кандидат у Президенти Геннадій Балашов вважає що: «Укроборонпром і є причина корупції. Тому що Укроборонпром і є ».
Генеральний секретар НАКО Олена Трегуб повідомила, що «Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони намагається провести міжнародний аудит «Укроборонпрому» вже два роки, але зараз все уперлося у те, що немає достатнього фінансування. Це приблизно 4.5 мільйони доларів. В той час, як у програмі розслідувань Бігуса нам оголошено цифру у 250 мільйонів гривень фактично розтрат у зв’язку з корупцією».
Водночас, заступник директора ЦДАКР із міжнародних питань Михайло Самусь зазначив, що процес змін нарешті розпочався: «Політики починають втручатися в це надзвичайно важливе питання. Протягом пяти років наш аналітичний центр наполягав на тому, що необхідно розформовувати «Укроборонпром» і створювати реальну систему, яка би підтримувала українську оборонку і давала їй розвиватися, зокрема, щоб наші західні партнери могли брати участь у розвитку озброєнь в  Україні».
Жвава дискусія спалахнула навколо питання забезпечення військовослужбовців службовим та постійним житлом. Нині у черзі на отримання житла, за інформацією Рахункової Палати, перебуває 48 тисяч 300 військовослужовців. Щоб всіх їх забезпечити квартирами, за підрахунками НАКО, знадобиться понад 600 років. Тому Комітет рекомендує відійти від пост-радянських нереалістичних обіцянок і зупинити поповнення черги. Натомість, рекомендує зосередитися на службовому житлі, зокрема, іпотечних програмах та монетизації. Дехто з кандидатів підтримує позицію НАКО. Наприклад, Кошулинський пропонує кредитні пільги на придбання житла для контрактників.
Водночас, є кандидати, які не погоджуються із НАКО. Так, у своїй програмі Юлія Тимошенко наполягає на необхідності заезпечення власним житлом військовослужовців, які відслужили 25 років, Анатолій Гриценко пропонує те саме для військовослужбовців після 20 років служби.
Тим часом Член Рахункової Палати Ігор Яремчук наголосив на неефективності використання грошей, які Мінооборони виділяло на зведення та придбання житла: «Приблизно 50 відсотків коштів були використані неефективно або з порушенням законодавства. Ми перевірили 1 млрд 247 млн гривень. За ці два роки мало було побудовано 2200 квартир, і надано військовослужовцям. Міністерство оборони отримало за ці два роки всього 1080 ».
Під час ток-шоу не всі кандидати чи їхні представники погоджувалися із рекомендаціями НАКО щодо підходів до зниження корупційних ризиків у секторі оборони. Водночас, Член Комітету Мішель Яковлев наголосив, що «Кожен кандидат має право на свою думку, незалежно від того, чи співпадає вона з позицією НАКО чи ні. Питання у тому, чи громадськість підтримує позиції кандидатів. Вирішують громадськість та вибори». А Член Комітету Джеймс Вассерстром додав, що «дуже важливо, що ми почули ті аргументи, які кандидати озвучили у своїх відповідях. НАКО дякує тим кандидатам, які надали свою позицію по важливим питанням Запитальника. А ті кандидати, які не надіслали свої відповіді, втратили фантастичну можливість озвучити свою позицію по цих питаннях».
Наразі 16 кандидатів озвучили свою позицію по питаннях боротьби з корупцією у секторі оборони. Водночас Член Комітету Володимир Огризко підкреслив, що «якщо решта кандидатів у Президенти надішлють відповіді на Запитальника до першого туру виборів, ми їх оприлюднимо на онлайн-платформі НАКО».
Примітка: Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони дякує прес-службі Романа Безсмертного  і фотографу Олександру Косарєву за надані фото.