Повернутись до новин
17 листопада, 2016
TI Україна закликає уряд до прозорості в оборонній сфері

Мінекономрозвитку відповіло Transparency International Україна на відкритий лист щодо незалежного аудиту ДК «Укроборонпром». У ньому сказано, що згідно постанови Кабміну №390, концерн, а також 28 підприємств-учасників підлягають аудиту фінансової звітності. І 8 з них вже розпочали або провели такий аудит.

ТІ Україна буде пильно слідкуватиме за процесом аудиту державного оборонного концерну. На думку експертів організації, його проведення стане першим кроком у реформуванні державного сектору оборонної промисловості країни,поліпшить інвестиційну привабливість підприємств та зробить можливим залучення сучасних технологій.

«Сфера оборони сьогодні чи не найбільше вимагає ефективних механізмів підзвітності та відкритості у тих межах, які не становлять загрозу для національної безпеки. Питання ефективності – це питання життя військових та існування держави», – зазначив виконавчий директор ТІ Україна Ярослав Юрчишин.

У свою чергу Генеральний секретар Незалежного Антикорупційного Комітету з питань Оборони (НАКО) Віктор Плахута також наголосив, що недостатня прозорість в оборонній сфері коштує країні дуже дорого.

«Необхідно спростити та стандартизувати процедури розсекречення та отримання доступу до даних у сфері оборони, що становлять державну таємницю. Тоді Уряд не зможе використовувати втаємничення інформації для прикриття корупції, неефективності або помилок. Це ключ до прозорості», – сказав Плахута.

Він повідомив, що більшість зброї і товарів військового використання в Україні закуповуються через закриті неконкурентні процедури в державному оборонному замовленні (ДОЗ). Неконкурентні процедури закупівель призводять до підвищення цін, низької якості придбаної зброї та оснащення, а також є джерелом корупції. Прихильники такої закритої системи стверджують, що прозорість закупівель є загрозою національної безпеки. Утім, ТІ Україна вважає, що це малоймовірно. А корупція та марне витрачання бюджетних коштів грає на руку ворогу.

Експерт переконаний, що у питаннях участі оборонних підприємств у постачанні для армії, оборонного бюджетування, планування та проведення закупівель Україна має брати приклад з країн-членів Альянсу НАТО.

Таким чином, ТІ Україна наполягатиме на прозорості та підзвітності в обороні та вимагатиме від Уряду максимальної ефективності використання бюджетних ресурсів, вкладених в оборону. Зі свого боку організація сприятиме у забезпеченні пильного цивільного контролю.

Повний текст відповіді Мінекономрозвитку щодо аудиту «Укроборонпрому»  – у доданому файлі.

Завантажити лист Мінекономрозвитку

Завантажити прес-реліз