Повернутись до новин
23 січня, 2023
Україна позиватиметься до міжнародних судів через застосування росією дронів-камікадзе

Відкрито вже понад 50 кримінальних проваджень. Тим часом слідство продовжує визначати походження бойових безпілотників, якими росія завдає ударів по Україні. Розслідуванню допомагають українські експерти та міжнародні партнери.

 Про це зазначив прокурор департаменту протидії злочинів в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Іван Чижевський.

Фахівці мають встановити країну походження і дату виготовлення кожного компоненту. Крім цього, вони мають переконатися, що абревіатура чи назва компанії-виробника не є підробкою. Адже є випадки, коли маркування певної компанії нанесене навмисно або ж навпаки - знищені назви та маркування. Стверджувати, що ці безпілотники іранського виробництва наразі поки не можемо. 

"Яким чином цей безпілотник з’явився в Збройних силах Російської Федерації, чому він називається "Герань" та "Герань-2", чому він так схожий на "Shahed-131", "Shahed-136" і "Mohajer-6"? Взагалі, де здійснюється будівництво цих безпілотників, які шляхи постачання, хто постачав?", – розповів Іжевський "Суспільному". 

Виконавча директорка НАКО - Олена Трегуб, зазначила, що експертиза, суди - усе це, звісно, забере чимало часу. Проте, сьогодні ми можемо фіксувати важливі моменти. Так, те, що у цих дронах-камікадзе застосовується чимало комплектуючих західного виробництва, свідчить про залежність від іноземних технологій як росії, так і Ірану. Відтак, є можливість перекрити канали постачання, які створювалися довгий час.

Трегуб переконана, позитивний момент у тому, що компанії, які продають ці комплектуючі, стали відомими громадськості. Це додало стимулу ретельніше відслідковувати, хто насправді купує їхню продукцію і чи немає ознак того, що це - фірми-прокладки, які діють в інтересах підсанкційної країни.

На її думку, повний контроль над експортом встановити неможливо,  адже якщо це деталі не суто військового призначення, то ними можуть вільно торгувати. Але те, що в Україні вдалося отримати майже неушкоджені дрони і виявити у них західні комплектуючі призвело до того, що у США активізували  роботу над тим, щоб обмежити можливості підсанкційних країн отримувати західні технології.

Раніше НАКО спільно з Тrap Agressor перевірила комплектуючі збитих безпілотників. І з’ясували,  які саме країни постачали комплектуючі. Розслідування вийшло у виданні  The Wall Street Journal.