Повернутись до новин
20 липня, 2021
Укроборонпрому критично не вистачає молодих кадрів - Милованов

Верховна Рада ухвалила закон, який прискорить процес реформування Укроборонпрому. Підприємства, що входять до держконцерну, перетворять на акціонерні господарські товариства, а єдиним власником стане держава в особі Кабміну, повідомляє "24 канал".

Про те, як зміниться від цього обороноздатність держави говорили учасники Львівського безпекового форуму. У 2021 році його провели в Одесі за підтримки НАКО. Однією із проблем Укроборонпрому є середній вік розробників. Він становить 60 – 70. За словами голови правління "Укроборонпрому" Тимофія Милованова, такі працівники незабаром підуть на пенсію, а когорти спеціалістів по 50 років втратили взагалі, їх просто немає в Україні. Молодь працює в приватному секторі або зовсім поїхала за кордон. Для того, щоб з'явилися люди, вони мають бути зацікавлені працювати з державою, – зауважив він.

Мілованов наголосив, що необхідно впроваджувати інновації у розробки озброєння. Згідно з законопроєктом, в Україні з'явиться 9 холдингових компаній, 6 з яких стануть частиною оборонних систем України, а інші 3 – аерокосмічних систем. Холдинги утворюють з 65 підприємств Укроборонпрому. Наразі у концерні 118 таких суб'єктів, 21 підприємство з яких розташовані на тимчасово окупованих Росією територіях. Компанії, які не потраплять до холдингів, віддадуть фонду державного майна для приватизації.

Як пояснив генеральний директор Укроборонпрому Юрій Гусєв, законопроєкт №3822 дає можливість і відкриває двері для прямих іноземних інвестицій, сфери технологій. Він створює підґрунтя для спільних проєктів, програм і підприємств з міжнародними партнерами для того, щоб забезпечувати інноваційний розвиток української оборонки. Законопроєкт №3822 дає підґрунтя для того, щоб рухатися до технологічного переоснащення оборонного комплексу України, – наголосив він. Тож наразі автори документу очікують, аби його підписав президент України. Після цього розпочнеться фактична ліквідація Укроборонпрому в класичному розумінні.

Крім того, на конференції анонсували створення заводу з виготовлення куль. В України був патронний завод в Луганську, але після окупації його втратили і наразі він обслуговує потреби окупантів. Гусєв зауважив, що керівництво Укроборонпрому підписало угоду про співробітництво з канадськими партнерами щодо розробки техніко-економічного обґрунтування будівництва за кошти інвесторів патронного заводу в Україні. Станом на липень 2021 року, розробка техніко-економічного обґрунтування в результаті якого буде визначено, у якому вигляді патронний завод випускатиме кулі, перебуває на фінальній стадії патрони. Також майже повністю узгодили структуру заводу.