Повернутись до новин
9 лютого, 2022
Військовий збір мають зараховувати до спецфонду
Військовий збір, який українці платять від початку війни - 1.5% від прибутку - нібито має йти безпосередньо на потреби війська. Але насправді ці кошти потрапляють до державного бюджету, а потім ніби “розчиняються” там, адже механізму розподілу цих фінансів немає. При цьому йдеться про справді значні суми. За роки існування військового збору до держбюджету надійшов 131,9 млрд грн. Це дані Державної казначейської служби України, їх оприлюднила організація StateWatch.
Через такий підхід неможливо проконтролювати, скільки саме коштів пішло на потреби армії. Якщо виходити з того, що загальний фонд розділяється пропорційно між усіма державними потребами, то на потреби армії, вірогідно, щороку потрапляє орієнтовно 10% від збору: до 3 млрд грн замість можливих 28.6 млрд. 
“У 2021 бюджет оборонних закупівель становив 22,6 млрд грн. Тобто, тільки цим військовим збором можна було б повністю закрити питання оборонних закупівель або помножити на два. Але люди не знають, чи ці кошти справді йдуть на потреби армії”, - каже волонтер Сергій Притула. Свою позицію він аргументує у відео-блозі.
Днями у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №6566. Мета цього документу -  внести зміни до бюджетного кодексу, щоб збір зараховували до спеціального фонду. Тобто якщо законопроєкт підтримають, зібрані кошти будуть спрямовувати виключно на військові потреби. НАКО підтримує таку ініціативу, адже вона має сприяти зміцненню обороноздатності української армії.
Фото - з сайту "Армія Інформ"