Повернутись до новин
11 квітня, 2023
Як не допустити застосування західних технологій у виробництві російської зброї?

Москва залежить від західних матеріалів для створення та обслуговування своїх безпілотників, крилатих ракет, систем зв'язку та комплексів радіоелектронної боротьби. Незважаючи на санкції, багато з цих компонентів походять із країн, які підтримують Україну зброєю та фінансами, включаючи США, Велику Британію, Європейський Союз, Японію та Тайвань. Про це пише “Голос Америки”.
 

Без цих компонентів Росія не змогла б ані завдавати ударів по цивільних об'єктах, вбиваючи мирне населення, ані послідовно знищувати енергетичну інфраструктуру України, цитує медіа виконавчу директорку Незалежної антикорупційної комісії у сфері оборони Олену Трегуб.
 

У “Атлантичній раді” вона представила спільний звіт НАКО та Міжнародного партнерства з прав людини (International Partnership for Human Rights, IPHR). У ньому було перераховано види зброї, які використовувалися у ймовірних військових злочинах Росії в Україні. У доповіді було наведено докази, що компоненти цієї зброї мають подвійне призначення та західне походження. 
 

За словами Трегуб, багато ланцюжків поставок компонентів для озброєння в Росію добре відомі і видні. Щось йде через офіційних дистриб'юторів, щось через Гонконг та Туреччину. “Якщо компанія має клієнта з Туреччини, його слід запитати - може, це призначається для Росії?”, - зазначила вона.
 

НАКО вдалося розкрити постачання компонентів до Росії принаймні від 30 компаній. “Ми робили це, використовуючи дані із відкритих джерел. Навіть громадянському суспільству легко знайти цю інформацію переважно в Інтернеті. До речі, це легше, ніж домовлятися про запровадження санкцій в енергетичному секторі”, - наголосила виконавча директорка НАКО. Відтак, і у компаній-виробників можливостей для того, щоб з’ясувати реальних, а не фіктивних покупців їхній мікросхем тощо більше, ніж здається.
 

Крім того, громадськість розраховує, що компанії-виробники будуть більше ретельно перевіряти ланцюжки поставок їхньої продукції через репутаційні ризики та загрозу судових справ. 
 

Сем Джонс, президент Heartland Initiative, зазначив, що відповідно до статті 25 Римського статуту “фізичні та юридичні особи можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності та покарання, якщо вони діють, сприяючи вчиненню військових злочинів та надаючи кошти для їх вчинення”. А український уряд вже задокументував понад 70 тисяч потенційних військових злочинів, у тому числі внаслідок застосування зброї із західними компонентами.
 

Олена Трегуб зазначила, що зовсім недавно була оштрафована французька компанія Lafarge, і  це “гарний прецедент для всіх”. Цей виробник цементу, будівельних матеріалів і бетону зізналася в тому, що в обмін на привілеї в Сирії вступив у змову і фінансував терористичні організації.
 

"У нашому звіті ми знайшли комплектуючі, поставлені в РФ у листопаді 2022 року, через півроку після початку повномасштабного вторгнення.  Хоча зараз і немає жодних судових процесів, але ми не знаємо, що буде в майбутньому і як буде розгортатися вся ця історія відповідальності за співпрацю з країною, яка здійснює геноцид”, - сказала очільниця НАКО. А Сем Джонс підкреслив, що компанії, так й інвестори несуть відповідальність відповідно до керівних принципів ведення бізнесу ООН.


Джек Кроуфорд, аналітик-дослідник з Королівського інституту об'єднаних служб зазначає, що експортний контроль щодо Росії таки відіграв і продовжує відігравати велику роль. Однак внесення елементів до списку експортного контролю не виявилося стовідсотково ефективним, бо країни і компанії все ще знаходять способи обходити заборони. 
 

“Однак у поданій доповіді вказані російські компанії та приватні особи, які успішно оминали спроби західних урядів зупинити мережу закупівель компонентів. І якщо якісь компоненти не були перераховані у списках експортного контролю, то ми отримали можливість провести розслідування щодо постачання цих компаній”, зазначив він на “Атлантичній раді”.