Повернутись до новин
18 травня, 2021
Законопроєкт про СБУ обмежує доступ до публічної інформації - Трегуб
“Законопроект “Про Службу Безпеки України” обмежує доступ громадян до публічної інформації”, - наголосила виконавча директорка НАКО Олена Трегуб під час круглого столу “Правозахисний порядок денний із реформи СБУ”.  Проєкт закону не відповідає Закону “Про доступ до публічної інформації”.

Законопроєкт не передбачає жодних гарантій того, що декларації керівників СБУ будуть відкритими, - зазначила Трегуб. Також зберігається монополія служби у сфері секретності та менеджменту державної таємниці. Все це позбавляє громадськість можливості здійснювати якісний громадський контроль над силовою структурою.  Голова Моніторингової місії ООН з прав людини Матільда Богнер також наголосила на тому, що проект закону обмежує доступ громадян до публічної інформації.  

Заступник голови Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) в Україні Фредерік Весслау додав, що “функції боротьби з економічною та організованою злочинністю мають бути передані іншим агенціям: це відповідатиме найкращим євроатлантичним та європейським стандартам”. Директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров назвав проект закону “сумним і критичним”: сказав, що документ значно посилює повноваження контррозвідки та розширює вплив СБУ на призначення держслужбовців та прокурорів. Круглий стіл було організовано платформою “Правозахисний порядок денний”.

У заході взяли участь народні депутати України Мар’яна Безугла, Анастасія Радіна, Дмитро Лубінець та Валентин Наливайченко. Було представлено такі громадські організації, як Моніторингова місія ООН з прав людини, ОБСЄ, НАКО, Human Rights Watch, Центр Протидії Корупції, Центр прав людини “Зміна”, Центр Громадянських Свобод, Харківська правозахисна група та інші.