Повернутись до новин
11 січня, 2023
“Зараз оборонні закупівлі майже не підзвітні” - Олена Трегуб
В умовах війни боротьбу з корупцією у оборонній сфері слід посилити. Однак, відсутність парламентського та громадського контролю обмежує ці можливості. 

У цьому переконана виконавча директорка НАКО Олена Трегуб.

“Зараз оборонні закупівлі майже не підзвітні. Як громадська організація, ми до повномасштабного вторгнення росії робили запити щодо доступу до публічної інформації, здійснювали моніторинг. Тепер ми дізнаємося про зловживання з вже відкритих кримінальних проваджень”, - повідомила вона в інтерв'ю для телеканалу "Ми – Україна". 

Олена Трегуб підкреслила, що антикорупційні органи України, зокрема, Спеціальна антикорупційна прокуратура, в умовах війни демонструють адекватний рівень роботи. Але має бути нагляд ще до того. 
 
 
Директорка НАКО зазначила, що, світова практика показала, що під час збройних конфліктів рівень корупції підвищується. Зокрема, в сьогоднішніх українських реаліях у корупціонерів “підвищилися апетити” через появу нової спокуси - збільшення фінансування оборонного сектору.

“Багато чиновників думає, що “війна все спише”, що “воно ж усе засекречено, то хто ж там розсекретить після війни”. А масштаби фінансування оборонної галузі при цьому колосальні - це майже 20% від нашого ВВП. До повномасштабного вторгнення росії до України Міноборони мало на балансі максимум 22 мільярди гривень, а нині це 800 мільярдів”, - сказала Олена Трегуб.

Вона додала, що у США та інших країнах за корупційні злочини під час війни передбачалася найвища міра покарання. Адже якщо у мирний час корупція в обороні не смертельна, то під час війни йдеться вже про людські життя. На жаль, ми живемо ще у законодавчому полі довоєнних часів. І зараз потрібно замислитися над тим, щоб посилити відповідальність за корупцію, щоб люди декілька разів подумали, перш ніж піти на злочин.

Відео за посиланням