Повернутись до новин
17 лютого, 2023
Автоматизація армії: Міноборони планує впровадити нову систему обліку

16 лютого Міністерство оборони України повідомило про впровадження автоматизованого обліку речового майна та запчастин для техніки на базі системи SAP. Реалізація проєкту автоматизації логістичних процесів відбуватиметься за  допомогою німецької ERP системи SAP. 

SAP ERP - це програмне забезпечення для планування ресурсів підприємства, розроблене і засноване в Німеччині. Ця система побудована для організацій, що належать до різних галузей промисловості. Вона призначена для підтримки та інтеграції майже всіх функціональних областей бізнес-процесів: продаж і розповсюдження, фінанси, бухгалтерський облік, управління персоналом, виробництво, планування виробництва, закупівлі товарів та послуг, управління логістикою та складом.    

Міністр оборони України Олексій Резніков зазначив:

“Автоматизація в армії триває. Повномасштабна війна внесла низку вимушених коректив у багато процесів. Деякі реформи йдуть повільніше. Але деякі - навпаки - набирають обертів, бо без цього ніяк. Однією з цих нагальних змін є автоматизація логістичних процесів, зокрема облік в ЗСУ за допомогою німецької ERP системи SAP”. 

Наразі ця система використовуватиметься для двох основних задач: 

1. автоматизації обліку речового майна; 

2. автоматизації обліку запчастин та модулю ремонту техніки. 

Українська команда SAP-спеціалістів наразі комплектується переважно з мобілізованих. Разом із цим, за словами Резнікова, вже активно працює робоча група з представників країн-членів НАТО, армії яких вже використовують цю систему. 

“Сьогодні ключове завдання — найшвидше впровадження. Варіанти обговорюємо з партнерами. Паралельно спільно з Мінцифри активно шукаємо донорів, що допоможуть з компʼютерною технікою. Останнє, але важливе: запчастини для першої закордонної САУ вже в системі,” -  повідомив міністр.