Повернутись до новин
16 березня, 2023
Близько третини компаній-виробників компонентів для озброєння заявили, що не знають про шляхи потрапляння їхніх товарів до РФ

9 з 24 західних виробників компонентів подвійного призначення (ті, що не призначені для використання у військовому секторі, але можуть там застосовуватись), які після повномасштабного вторгнення РФ і Україну продовжували надходити до росії, заявили, що вийшли з договорів про постачання цих типів товарів, але не можуть відслідкувати повний ланцюг їхнього постачання.

"Ми більше не працюємо у Росії і дотримуємося експортних обмежень. Ми не знаємо, як саме наші вироби потрапили до російського озброєння", - повідомила частина компаній.

Зокрема, такі основні посили у відповідях компаній-виробників, які згадуються у новому звіті НАКО та Міжнародного партнерства з прав людини (IPHR). Загалом на запит відповіло 9 з 24 компаній, чиї компоненти були виявлені у ракетах, якими Росія нанесла удари по Україні.

У звіті перераховані різні компоненти західного виробництва в російській зброї. Такій, як 9K720 Iskander, Х-101, 3M-14 “Калібр” (SS-N-30A), РСЗВ “Торнадо С” (9К515).  Кейс включає дев’ять атак, які сталися в період з березня 2022 року по лютий 2023 року.

“Ми звернулися до 24 компаній, згаданих у звіті. І отримали відповіді від Texas Instrument, Analog Devices, Traco Power, HALO Electronics, Microchip Technology, NXP, Marvell Technology, STMicroelectronics і Intel”, - повідомляє Business & Human Rights Resource Centre. На сайті викладені усі відповіді.

Так, компанія TI повідомила, що припинила продажі в Росію та Білорусь наприкінці лютого 2022 року. І не підтримує та не виправдовує використання її продуктів у програмах, для яких вони не призначені.

Компанія Marvell зазначила, що має потужну програму відповідності експорту і вона приголомшена тим, що її компоненти використовуються в російській зброї. 

HALO запевняє, що вжила “серйозних і негайних заходів” щодо поставок запчастин до Росії. І як сама, так і її франчайзингові дистриб’ютори припинили всі поставки до неї незабаром після вторгнення в Україну.

А компанія NXP зазначає, що самі лише її зусилля “не можуть запобігти навмисному розповсюдженню продуктів, підробці та незаконному використанню”. “Відстеження всього ланцюга постачання напівпровідникової продукції вимагає детального дослідження за участю багатьох сторін”. І називає своїм пріоритетом роботу з урядами в рамках офіційних розслідувань, спрямованих на виявлення ланцюжків постачання, які використовувалися для постачання чіпів тощо до будь-якої країни, на яку накладено ембарго. 

У той же час своїх відповідей і бачення не надали такі компанії, як Integrated Device Technology, Advanced Micro Devices, Cypress Semiconductor, Spansion Inc., Xilinx, M-Tron, Mini-Circuits, Harting, Zilog, Anderson Electronics, Vicor, Motorola, Nexperia та VBsemi.

Нагадаємо, що у колонці для Financial Times виконавча директорка НАКО Олена Трегуб зазначила, що в цілому виробники докладають недостатньо зусиль для того, щоб запобігати передачі технологій росії, здійснюючи ретельніші перевірки. І для них це має стати важливим і необхідним кроком. Уряди ж мають вжити негайних заходів для вивчення мереж постачання як всередині, так і за межами своїх кордонів та посилити експортний контроль.