Повернутись до новин
7 грудня, 2018
Драго Кос: у закупівлях озброєнь необхідно обходитися без посередників
В інтерв'ю для Рідіо "Новое Время" у програмі Дмитра Тузова "Новий вечір" член Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони Драго Кос розповів про свій антикорупційний досвід, оцінив стан антикорупційних реформ в Україні та пояснив причини корупційних схем в оборонних закупівлях. Нижче пропонуємо фрагмент радіо-програми:

Ведучий Дмитро Тузов: Поговорімо про одну гучну справу, яка була в Україні після розслідування у журналі "Новое Время". Нагадаю, йшлося про те, що Україна закуповувала БМП-1, це доволі стара машина, вісімдесятих років, через польську компанію-посередника. В Польщі тоді розукомплектовували, знімали башти, і окремо транспортували шассі і башти до України. В підсумку, машина, яку продавали за вартістю металобрухту в 20 тисяч євро, обходилася українському бюджету у 205-ть тисяч євро. І лише за один рік було закуплено 200 таких машин. Витрати на них склали 41 млн доларів. Після публікації цього розслідування у журналі «Новое Время» здійнявся справжній скандал. Сергій Пашинський, голова парламентського профільного комітету у ВР звинуватив тоді журналістів у тому, що вони зривають плани закупівлі озброєння для армії. Водночас редакція журналу «Новое Время» передала всі матеріали до НАБУ. Пане Драго, Ви як Член НАКО в Україні, чи відстежували цю ситуацію?  

Член НАКО Драго Кос: Ми у НАКО займаємося корупцією в оборонному секторі. Саме цим випадком ми не займалися, але мали справу з іншими подібними випадками. І також ми не будемо цим займатися, оскільки цим вже займається НАБУ. Але ми вже вказали на причини таких речей – це відсутність прозорості. Усе секретно, усе утаємничено, 90 відсотків Державного оборонного замовлення – таємні. Я розумію, що йдеться про те, що Україна у війні останні роки, але ж не може бути так, що все секретно. Ще один момент. Чимало озброєнь закуповуються через посередників. Коли Ви бачите посередника, Ви маєте розуміти, що для того є лише одна причина – підняття ціни. Україна як країна, яка прямує до ЄС та НАТО, не повинна використовувати посередників. І якщо йдеться про зброю, озброєння, Ви повинні їх напряму закуповувати. І те, що Ви пояснили, це насправді, дуже простий випадок, було б абсолютно просто і для НАБУ і для САП і для суду антикорупційного розібратися у суті цього. Саме тому НАБУ зараз під такими атаками. Якщо антикорупційні заходи спрацюють, Ви побачите, як почне розвалюватися вся система. Але тоді Ви як журналісти будете у дуже незручному так би мовити становищі для себе. Бо з одного боку, Ви дуже добре такі розслідування проводите, і матеріали пишете. Але це буде означати, що будуть атаки з боку тих, кого притягатимуть до судового розслідування. Це безумовно не є приємно. Але це зроштою і є метою тих хлопців, проти яких ви ведете розслідування. Вони хочуть ускладнити вам, журналістам, життя.

Прослухати інтерв'ю повністю: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2342&v=ouV1Gv0bF1Y