Повернутись до новин
1 липня, 2021
Медичні закупівлі Міноборони у період пандемії: корупційні ризики та рекомендації
У межах цього звіту проаналізовано публічні закупівлі Міністерства оборони України в медичній сфері за 2020 рік — від рутинних процедур до резонансних випадків потенційних зловживань. Аналіз охоплює закупівлі медичного обладнання, фармацевтичної продукції й засобів гігієни (надалі — медичні закупівлі), які здійснювало МОУ та ще 6 найбільших замовників, підпорядкованих цьому відомству.
Мета аналізу — дослідити, наскільки ефективно Міноборони й підпорядковані йому установи здійснюють публічні закупівлі, виявити наявні в них корупційні ризики та розробити рекомендації, як удосконалити процес закупівель, щоб підвищити їхню ефективність і заощаджувати бюджетні кошти. Медичні закупівлі проаналізовано з фокусом на процедури відкритих торгів та COVID-звітування.
Під час аналізу відкритих торгів автори звіту оцінювали тендерну документацію, надану замовниками, і тендерні пропозиції учасників торгів. Було проаналізовано понад 120 закупівель (9 відкритих торгів, оголошених Міністерством оборони України, і по 20 найбільших тендерів, оголошених кожним із шести відібраних замовників).
Моніторинг закупівель, які здійснювалися для запобігання й ліквідації наслідків COVID-19, відбувався таким чином: оприлюднені договори оцінювали разом із порівнянням цін та аналізом постачальників. Для дослідження було використано дані з порталу публічних закупівель Prozorro, модуля аналітики bi.prozorro.org, інформацію з відкритих реєстрів та інших джерел.
За підсумками аналізу таких COVID-закупівель зафіксовано, що всі замовники закуповували через спрощену процедуру СОVID-звітування лише ті товари, роботи і послуги, які було дозволено закуповувати таким чином спеціальною постановою Кабміну. При цьому коли йдеться про дороге обладнання, то замовники Міністерства оборони переважно закуповують його за нижчими цінами, ніж регіональні лікарні.