Повернутись до новин
24 вересня, 2021
Міноборони заборгувало військовослужбовцям 5,7 млрд
5,7 млрд грн складає заборгованість Міноборони перед українськими військовослужбовцями за додатковими виплатами. Це так звані “АТОшні” виплати, премії, виплати на оздоровлення тощо.
Про це на своїй сторінці у Фейсбук написала народна депутатка Соломія Бобровська. За її інформацією, листи із попередженням про можливу затримку у 2021 році виплат на грошове забезпечення військовим надійшли до всіх військових частин України.
“Зараз у профільного відомства не вистачає коштів навіть на розрахунок зі звільненими у вересні військовослужбовцями”, - зазначає вона.
У Міністерстві оборони сподіваються на те, що Верховна Рада швидко прийме законопроєкт, який передбачає зміни до Державного бюджету на 2021 рік. Адже раніше у ньому були враховані не всі виплати.
“Поки Міністерство оборони просить Мінфін наблизити показники бюджету, а у Верховній Раді лише почав розглядатись законопроект зі збільшення видатків на покриття цього дефіциту, наші військові повинні продовжувати роботу на напів-волонтерських засадах”, - пише Соломія Бобровська.
Ми у НАКО вважаємо, що такі ситуації однозначно негативно впливають на бажання українців йти служити до ЗСУ за контрактом і закликаємо уряд і Парламент якнайшвидше зробити все можливе, щоб унеможливити подібні ситуації.
Тим більше, що Україна має намір збільшити чисельність ЗСУ з 250 тис. до 261 тис. осіб, в тому числі військовослужбовців - з 204 тис. до 215 тис.
У майбутньому потрібна чітка взаємодія Міністерства оборони та Верховної Ради, аби у випадку недостатнього фінансування депутати вчасно вносили необхідні зміни.