Повернутись до новин
20 вересня, 2021
НАКО: 95 млрд грн планують витратити у Міністерстві оборони України таємно

На модернізацію озброєння та військової техніки у Міністерстві оборони до 2024 року планують витратити 95 млрд грн.

Цю інформацію Незалежна антикорупційна комісія (НАКО) отримала у відповідь на бюджетний запит до Міністерства оборони України щодо програми «Розвиток, закупівля, модернізація та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання» на 2020-24 роки.

 

Найбільше коштів заплановано витратити на закупівлю і модернізацію військової техніки ЗСУ – 58 млрд грн, ремонт техніки 25,8 млрд грн та розвиток системи зв’язку – 3,2 млрд грн. На виробництво боєприпасів Міністерству оборони України щороку потрібно 300 млн грн.

НАКО звертає увагу, що закупівлі озброєння та військової техніки в Україні залишаються повністю секретними, що унеможливлює антикорупційний контроль. Для прикладу, в 2022 році очікувана середня вартість одного авто зросте до 11,5 млн грн. Тоді як цього року авто обійдеться в 2,1 млн грн. Але про які саме автомобілі йдеться — легкові чи вантажні, медичні чи джипи, — неможливо зробити висновки з огляду на гриф “Таємно”.

Аналогічна ситуація стосується бюджетного запиту щодо закупівлі літаючих безпілотних апаратів. У 2021 році середня вартість за одиницю БПЛА складе 2,6 млн грн., а у 2022 році в сотні разів більше – 809,7 млн грн. Через надмірну засекреченість неможливо проаналізувати, наскільки обгрунтованою є така різниця в ціні.

Минулого року на модернізацію озброєння та військової техніки Міноборони витратило 25,6 млрд грн. За період січень-липень цього року на аналогічні закупівлі освоєно лише 14 млрд грн.

У НАКО рекомендують Міністерству оборони вжити конкретних заходів, щоб знизити рівень секретності, яка унеможливлює антикорупційний контроль над закупівлями військових. А саме:

  1. ​​Запровадити конкурентні оборонні закупівлі замість таємного державного оборонного замовлення;
  2. Організувати закупівлі військових товарів та техніки (наприклад, автомобілів), характеристики яких є загальновідомими, через відкриті процедури конкурентних закупівель;
  3. Запровадити щоквартальне звітування Міноборони за результатами виконання показників бюджетної програми «Розвиток, закупівля, модернізація та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання»