Повернутись до новин
18 червня, 2018
НАКО пропонує знизити секретність оборонних закупівель
Закон про національну безпеку повинен передбачати зміни до Закону про державну таємницю. Такий меседж озвучив аналітик НАКО Тарас Ємчура під час круглого столу, організованого Реанімаційним пакетом реформ та інститутом Горшеніна. Ємчура пояснив, що без цього не можна збільшити прозорість державних закупівель.

Тарас Ємчура, аналітик НАКО: «Стратегічний оборонний бюлетень, який було затверджено кілька років тому, передбачав, що закупівлі оборонних ресурсів, а саме закупівлі звичайних озброєнь, повинні розглядатися з точки зору державних закупівель. Це мало бути зроблено до кінця 2017 року. Нині ані парламент, ані Кабінет Міністрів, ані Міністерство оборони не виконують цей програмний документ». Ємчура розповів, що без внесення змін до Закону про державну таємницю суспільству буде неможливо належним чином організувати громадський контроль.

Тому НАКО рекомендує надати завдання Кабінету Міністрів та Службі безпеки України розробити відповідний законопроект та представити його Верховній Раді. Аналітик також наголосив на тому, наскільки важливо правильно записати вимоги до міністра оборони. На його переконання, цей пост може займати лише особа, яка обіймала посаду у військових чи правоохоронних органах протягом останніх 5 років.
 
Джерело: https://ukr.lb.ua/news/2018/06/18/400680_ekspert_rpr_zaproponuvav_zakoni_pro.html