Повернутись до новин
5 листопада, 2021
НАКО: Мінстратегпром виконав програму модернізації оборонного комплексу лише на 9%

Бюджетна програма Мінстратегпрому “Виконання державних цільових програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу” станом на жовтень виконана на 221 млн грн із запланованих 2,53 млрд грн. Це становить лише 9% від загальної запланованої суми на 2021 рік.

Такі дані щодо видатків програми НАКО отримала від Державної казначейської служби України у відповідь на запит.

У межах цієї програми за бюджетні кошти мали провести понад 20 дослідно-конструкторських робіт з виготовлення бронетанкової та авіаційної техніки, ракетного озброєння та боєприпасів, продуктів спеціальної хімії, а також створити одну інформаційну систему. 

У паспорті програми проведення однієї конструкторської роботи оцінюється в 102 млн грн. Таким чином, за фактично витрачені протягом року 221 млн грн міністерство могло провести лише дві заплановані роботи. 

Деталі робіт не розголошуються, адже кошти в рамках бюджетної програми модернізації ОПК витрачаються під грифом “таємно”.

НАКО звернулася до Мінстратегпрому із запитом пояснити низький відсоток виконання бюджетної програми модернізації, однак протягом тижня від відомства не надійшло жодної відповіді. 

У попередні роки ця програма виконувалась Міністерством економіки. Станом на жовтень 2020 року програма була виконана на 517 млн (20%) із запланованих 2,53 млрд грн, а станом на жовтень 2019 року - на 985 млн (41%) із запланованих 2,42 млрд грн. 

Разом з тим, під час виконання програми у минулих роках виникла дебіторська заборгованість перед державним підприємством “Безпека”, що нині входить до сфери управління Мінстратегпрому і здійснює функцію замовника робіт у цій бюджетній програмі. Йдеться про 14 млн грн боргів державного порохового заводу “Зірка” та 454 млн грн державної холдингової компанії “Артем”, яка виробляє боєприпаси. Борги останньої комапнії з’явились ще під час виконання контрактів 2017 року. За даними НАБУ, у той час директор державного підприємства “Безпека” вступив у змову із чиновниками Мінекономіки, щоб залучити іноземну компанію Gray Fox Logistics для поставки стратегічно важливої лінії для виготовлення снарядів калібру 152 і 155 міліметрів. Державна холдингова компанія “Артем” внесла предоплату у розмірі 217 млн грн, проте обладнання  так і не отримала. 

Цього року Мінстратегпром передбачив у власному бюджетному запиті на виконання програми модернізації ОПК понад 7,5 млрд гривень до 2024 року включно.   
 


У НАКО рекомендують Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості вжити заходів щодо підвищення ефективності програми модернізації ОПК. А саме:
1. Знизити рівень секретності закупівель в рамках бюджетної програми модернізації ОПК, з метою забезпечити принцип конкурентності та прозорості на торгах. 
2. Запровадити щоквартальне звітування Мінстратегпрому за результатами виконання показників бюджетної програми “Виконання державних цільових програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу”.

Раніше НАКО повідомила, що Міноборони планує витратити таємно понад 95 млрд грн на модернізацію озброєння та військової техніки.