Повернутись до новин
24 квітня, 2017
В НАКО назвали 6 кроків Уряду для знищення корупції в «Укроборонпромі»
14 квітня на «Українській правді» було опубліковане журналістське розслідування про злочинні схеми Державного концерну «Укроборонпром». Йдеться про замовлення фіктивних робіт на мільйонні суми, а також уникнення оподаткування. Така ситуація склалася через неможливість контролю діяльності підприємств з боку суспільства, а також повне зосередження контролю над «Укроборонпромом» в руках президента України і залежного від нього генерального директора Концерну, вважає автор публікації.

У зв’язку з цим Незалежний Антикорупційний Комітет з питань оборони (НАКО) нагадує, що в «Укроборонпромі» досі не було сформовано Наглядову раду – самостійний орган, який мав би контролювати групу підприємств на рівні з гендиректором. Це є однією з головних причин підвищеного рівня корупційності в Концерні. «Наглядову раду при «Укроборонпромі» досі не сформовано через відсутність політичної волі у влади. Кабінет міністрів на чолі з прем’єр-міністром та першим віце-прем’єр-міністром - міністром економіки, що відповідальні за оборонну промисловість країни, досі не виконали своїх безпосередніх обов’язків. Тому всі питання в «Укроборонпромі» вирішуються в ручному режимі вертикаллю президента», - вважає секретар НАКО Віктор Плахута. До того ж, принципи формування Наглядової ради залишаються непрозорими. Адже три члени в раду призначаються президентом, а ще два – Кабінетом міністрів. В органі не залишається місця для незалежних членів, які б мали складати більшість. Також закупівлі Концерну є здебільшого непрозорими. За результатами аналізу системи електронних закупівель ProZorro встановлено, що лише 22 з 128 підприємств «Укроборонпрому» зареєструвалися в системі. А з них тільки 15 підприємств оприлюднили звіти про укладені договори. Щоб знизити рівень корупції всередині «Укроборонпрому» і унеможливити реалізацію злочинних схем, описаних у публікації на «Українській правді», НАКО вимагає від Уряду здійснити наступні кроки:
  • Завершити формування Наглядової ради Концерну. Більшість членів цього органу повинна бути незалежною. Необхідно провести відкрите громадське обговорення кандидатів до Наглядової ради.
  • Необхідно розробити чіткий план реформування Концерну та оприлюднити його включно з відповідальними посадовими особами та термінами реалізації.
  • Потрібно розробити та прийняти Стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу України, як це визначено Концепцією розвитку сектору безпеки та оборони України. Документ був затверджений Указом Президента №92/2016 від 14 березня 2016 року. Стратегія має слугувати дороговказом для реформування та розвитку оборонної промисловості країни. Вона також необхідна для затвердження такого середньострокового планового документу як Державна цільова програма реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу на період до 2021 року.
  • Важливо створити центральний орган виконавчої влади, що буде забезпечувати формування та реалізацію державної військово-промислової політики. Це може бути орган зі спеціальним статусом для управління і координації оборонною промисловістю, який підпорядковуватиметься першому віце-прем’єр-міністру – міністру економіки. Тоді міг би ефективно запрацювати й Урядовий комітет з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності, який опікується питаннями оборонно-промислового комплексу.
  • Закупівлі в оборонній сфері повинні здійснюватися відкрито та прозоро. Тому всі підприємства ДК «Укроборонпром» повинні використовувати систему електронних закупівель ProZorro та оприлюднювати звіти про укладені договори.
  • Рівень таємності у сфері фінансування та укладання контрактів на потреби безпеки та оборони потрібно знижувати. Тому необхідно переглянути принципи секретності у оборонній сфері та внести відповідні зміни до ЗУ «Про державну таємницю» та до Наказу СБУ №440 від 12.08.2005 «Про затвердження Зводу відомостей, що становлять державну таємницю».
Такі кроки сприятимуть підвищенню ефективності та прозорості оборонних підприємств «Укроборонпрому» та підсиленню обороноздатності держави. Ці заходи необхідно здійснити невідкладно, адже сьогодні бойові дії на Сході України не вщухають, і Україна потрібно захищатися від зовнішньої агресії з боку Росії. Завантажити прес-реліз