Повернутись до новин
26 вересня, 2019
НАКО презентував антикорупційний порядок денний в оборонному секторі
26 вересня у Києві відбулася конференція, під час якої експерти та члени уряду презентували понад 100 антикорупційних заходів, необхідних для подолання великих галузевих корупційних схем. Йдеться практично про всі сфери: оборона та безпека, здоров’я, освіта, розвиток, економіка, інфраструктура, екологія, енергетика, соціальна сфера.

Рекомендації були напрацьовані на платформі урядово-громадської ініціативи “Разом проти корупції” спільно з експертами понад 90 організацій, зокрема, НАКО. Генеральна секретарка НАКО Олена Трегуб виступила з доповіддю про те, як зменшити можливості для корупції в оборонних закупівлях. Зокрема, НАКО пропонує максимально збільшувати прозорість засекречених закупівель, зокрема, в рамках Державного оборонного замовлення і одночасно збільшувати ефективність публічних закупівель.

За даними НАКО, без загрози для нацбезпеки можна розсекречувати близько 90 відсотків закритих закупівель. Щодо публічних закупівель, НАКО, серед іншого, рекомендує удосконалювати контракти Міноборони і покращувати закупівельні процедури. Передбачається, що ці заходи уряд та громадськість впроваджуватимуть спільно у форматі проектів. НАКО готовий співпрацювати і вже співпрацює з органами влади для ефективної реформи вищезазначених питань.