Повернутись до новин
7 березня, 2019
Заява НАКО щодо розслідування корупції в обороні команди Bihus.Info
Корумпованих чиновників необхідно притягнути до відповідальності, в "Укроборонпромі" провести аудит та реформу

25 лютого та 4 лютого журналісти програми «Наші гроші» з Денисом Бігусом підготували детальне розслідування корупційних схем в оборонни закупівлях України.

Автори дослідження доходять висновку, що Укроборонпром свідомо закуповував контрабандну російську техніку через компанію-посередника із використанням схеми, вигодоотримувачами за якою вочевидь є Олег Гладковський, заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони, та його син Ігор. НАКО закликає українську владу здійснити об’єктивне розслідування наведених журналістами фактів і притягнути винних чиновників до відповідальності, а також забезпечити, щоби у березні розпочався незалежний фінансовий аудит Концерну. НАКО працює над реформуванням Концерну з 2016 року і адвокує створення ефективної Наглядової ради і повноцінного фінансового аудиту Концерну та його компаній у відповідності до міжнародних стандартів. Завданням Наглядової ради Концерну є попередження корупції. Наглядова рада має юридичний та моральний обов’язок здійснювати нагляд за аудитом та зрештою допомогти притягнути до відповідальності підозрюваних посадовців Концерну.

Саме тому надзвичайно важливо, аби діяльність Наглядової ради відбулася у відповідності до Принципів корпоративного управління державними підприємствами ОЕСР. Це допоможе забезпечити довіру громадськості до її роботи та її ефективності. Зважаючи на масштаби корупції, про яку йдеться у програмі «Наші гроші», НАКО закликає вжити усі необхідні заходи задля проведення повноцінного аудиту Концерну, який має бути незалежним і прозорим. НАКО також закликає всіх учасників законотворчого процесу впровадити необхідні зміни задля того, аби подібні зловживання були неможливі у майбутньому. Рівень впливу кримінальних елементів на сектор оборони є приголомшливим. Супротив старої пост-радянської та про-російської системи створює суттєві перепони для впровадження реальних змін у нашій країні і захисту її кордонів. Робота журналістів Bihus-Info стала яскравим прикладом втілення механізмів громадського контролю.

Сподіваємося, що результат їхньої роботи не обмежиться виключно суспільним розголосом, а отримає належну увагу з боку правоохоронних органів. Зважаючи на майбутні президентські вибори, НАКО закликає усіх кандидатів у Президенти чітко окреслити власну позицію щодо корупції в оборонному секторі. З цією метою 21 січні 2019 року НАКО опублікував Запитальник і сподівається, що кандидати скористаються цією можливістю проінформувати громадськість про свої погляди з цього питання.