Повернутись до новин
25 січня, 2018
НАКО пропонує підвищити ефективність управління Укроборонпромом
Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО) підтримує рішення Президента України щодо призначення члена наглядової ради ДК «Укроборонпром» та закликає Уряд не зволікати з подальшим реформуванням Концерну. 18 січня 2018 року Президент України Петро Порошенко своїм указом призначив ректора Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського" Михайла Згуровського членом наглядової ради ДК "Укроборонпром", а 23 січня 2018 року Михайла Згуровського було обрано головою наглядової ради. На думку експертів НАКО, зазначені кадрові зміни дозволять вирішити ряд поточних управлінських проблем, проте це лише перший крок на шляху до системних перетворень механізмів управління Концерном.
«Ми щиро вітаємо бажання Президента відновити діяльність наглядової ради Укроборонпрому. Ми були стурбовані тим фактом, що вищий орган управління Концерном був відсутнім ще з жовтня 2016 року. Сьогодні важливо продовжити впровадження позитивних змін у роботі Концерну та перейти до практики призначення професійних і незалежних членів», – заявив співголова НАКО, Олег Рибачук.
Формування дієздатної наглядової ради припиняє практику одноосібного прийняття рішень генеральним директором Укроборонпрому Романом Романовим. Проте, для забезпечення ефективного управління роботою Концерну, необхідно забезпечити призначення професійних та незалежних членів наглядової ради.
«Сьогодні не існує затвердженої процедури та критеріїв відбору членів наглядової ради Укроборонпрому. Ми зараз працюємо разом з експертним середовищем в Україні, а також з міжнародними партнерами для того, щоб в найкоротші терміни розробити та презентувати Уряду такі механізми», – зазначила Генеральний секретар НАКО, Олена Трегуб.
В Україні існує досвід впровадження принципів корпоративного управління державними підприємствами. Цей досвід може бути використаний для формування ефективної та незалежної наглядової ради в Укроборонпромі. Однією з моделей трансформації можуть стати принципи корпоративного управління державними підприємствами, які затверджені Організацією економічного співробітництва та розвитку. Вони уособлюють провідну міжнародну практику управління підприємствами, що перебувають у державній власності. Згідно з цими принципами, держава відповідає за впровадження належним чином структурованої, заснованої на заслугах і прозорої процедури призначення членів Наглядових рад державних підприємств. Такі ради зобов’язані здійснювати стратегічне керівництво і моніторинг управлінських процесів, і саме вони відповідають за доброчесність і якість роботи компанії. НАКО оголосив, що в найкоротші терміни надасть Уряду та Президенту України пропозиції щодо процедури відбору, призначення та функціонування незалежної наглядової ради, які дозволять підвищити ефективність державного управління активами ДК “Укроборонпром”. Контакт для медіа: Тарас Ємчура, (098) 910-24-86, tyemchura@transparency.org Довідково: Незалежний Антикорупційний Комітет з питань Оборони (НАКО) є спільною ініціативою Програми протидії корупції у сфері безпеки і оборони міжнародної неурядової організації Transparency International Defence and Security Program– Великобританія (TI-DSP) та Transparency International Україна (ТІ Україна). Комітет складається із шести членів: трьох українських – головна редакторка інтернет-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик, екс-міністр закордонних справ, екс-перший заступник Секретаря РНБО України Володимир Огризко, голова правління Centre UA, співініціатор руху «Чесно» Олег Рибачук (співголова) та трьох міжнародних – генерал-полковник Британської армії, колишній командир Об’єднаного корпусу швидкого реагування НАТО Тімоті Еванс, екс-уповноважений представник з питань боротьби із корупцією у Словенії Драго Кос (співголова) та екс-голова наглядової ради комунальних підприємств Місії ООН у Косово Джеймс Вассерстром. Метою НАКО є зменшення корупційних ризиків у секторі безпеки та оборони України шляхом моніторингу, оцінки та аналізу антикорупційних реформ та надання відповідних рекомендацій. Завантажити прес-реліз ФОТО: УНІАН