Повернутись до новин
25 березня, 2020
НАКО закликає розсекретити ДОЗ
Вчора, 24 березня, на засіданні Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки погодили державне оборонне замовлення, яке ухвалено Указом Президента 27 лютого 2020 року про введеня в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 лютого 2020 року "Про основні показники державного оборонного замовлення на 2020 рік та 2021, 2022 роки".
Згідно зі схваленим документом, у 2020 році на виконання ДОЗ передбачено фінансування у сумі 25,848 млрд грн, що на 16% більше, ніж у 2019 році. У виконанні ДОЗ братимуть участь 14 державних замовників. На жаль, наразі державне оборонне замовлення залишається майже повністю засекреченим. НАКО продовжує боротьбу за зниження надмірної секретності в закупівлях і наполягає на необхідності:
  • прийняття законопроекту №2398-д в цілому, який дозволить системно знизити рівень таємності закупівель озброєння та військової техніки;
  • внесення відповідних змін до Закону “Про державну таємницю” або прийняття нової редакції такого закону, що зможе розсекретити більшу частину закупівель (замовники зможуть визначити гриф секретності закупівлі лише після обґрунтування шкоди державному інтересу у разі не засекречення) та забезпечить функціонування ЗУ “Про оборонні закупівлі”.
НАКО закликає до рішучих дій, які зможуть знизити корупцію в оборонці та заощадити державні кошти, що позитивно впливатиме на обороноздатність країни.