Повернутись до новин
4 жовтня, 2017
Олена Трегуб очолила Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО)
Керівником Секретаріату Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО) стала Олена Трегуб. НАКО є спільною ініціативою Transparency International Defence and Security (Британія) та українського відділення Transparency International.
«Сьогодні, коли Україна втратила контроль над частиною своїх територій, сектор оборони і безпеки має бути швидко та ефективно реформований під пильним контролем громадськості та за найкращими світовими стандартами. Я розпочинаю співпрацю з НАКО, щоб підсилити роль громадськості у цьому процесі, створити додаткові важелі впливу на владу завдяки залученню незалежних всесвітньо визнаних експертів у сфері оборони, демократичного урядування та запобігання корупції», - зазначає новий керівник Генеральний секретар Комітету.
З 2015 по 2017 рік Олена Трегуб очолювала Департамент координації міжнародних програм у Міністерстві економічного розвитку та торгівлі України. Вона відповідала за програми і проекти розвитку, фінансовані міжнародними грантами і кредитами, на загальну суму близько $12 млрд. Після Революції Гідності Олена розробляла механізми координації міжнародної допомоги та погодження їх із національними пріоритетами та напрямками реформ. Вона також забезпечувала ефективне та прозоре використання коштів і доступ громадськості до інформації про допомогу через створену нею онлайн систему openaid.gov.ua. Раніше Олена Трегуб працювала у галузі журналістики, освіти та міжнародного розвитку. Олена мала досвід роботи у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку,  викладала міжнародні відносини в американських університетах та співпрацювала з виданнями The New York Times та  KyivPost. У 2008 році у США вона заснувала консалтингову компанію Global Education Leadership, яка впроваджувала програми професійного розвитку та навчання закордоном для молодих північноамериканців у Польщі, Україні та Коста-Ріці, а також надавала послуги освітнього консалтингу та підготовки лідерів. Професійне зростання Олени Трегуб відбувалося одразу у трьох країнах: США, Польщі та Україні. У Сполучених Штатах вона прожила понад 10 років. Після подій на Майдані Олена повернулася в Україну аби зробити свій внесок у реформування країни. На сьогодні Олена Трегуб є стипендіатом Millennium Fellowship в Атлантичній раді США, яка є провідним американським аналітичним центром з міжнародних питань. Вона також є учасницею мережі молодих лідерів Всесвітнього економічного форуму. Трегуб закінчила Флетчерську школу міжнародного права та дипломатії, Центрально-Європейський університет та Києво-Могилянську академію. Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО) заснований у 2016 році за підтримки іноземних урядів - міжнародних партнерів України. НАКО об’єднує українських громадських діячів, журналістів, а також світових експертів для протидії корупції у сфері безпеки та оборони. Комітет складається із трьох представників від України – Олега Рибачука, який є співголовою, Володимира Огризка і Севгіль Мусаєвої, а також із трьох міжнародних членів – Драго Коса, який є співголовою, Генерала-лейтенанта Тімоті Еванса та Джеймса Вассерстрома. nako.org.ua