Повернутись до новин
22 червня, 2018
Позитивний крок в бік НАТО: Трегуб про Закон про національну безпеку
Довгоочікуваний закон про національну безпеку України, прийнятий 21 червня 2018 року – це законодавча база, яка передбачає початок певних структурних змін у секторі безпеки. Зокрема, йдеться про Закон про державну таємницю, розвідку, контроль, закупівлі та Службу безпеки України. Закон визначає членство в ЄС та НАТО основним національним інтересом України.

OBOZ.TV розпитав Генерального Секретаря НАКО Олену Трегуб про цей закон. Вона пояснила, що цей закон наближає Україну до принципів та підходів НАТО у секторі безпеки та оборони. Зокрема, Трегуб пояснила, що «Начальник Генерального штабу та Головнокомандувач збройними силами України будуть виконувати різні функції, починаючи з 2021 року. Нині це одна посада, яку займає Віктор Муженко». Вона зазначила, що у цьому питанні Україна наслідує приклад країн-членів НАТО: «Принцип командування військами оборони повинен бути таким самим, як у країнах-членах НАТО. Тоді нам буде легше співпрацювати з ними. Закон наближає нас до західної моделі управління сектором оборони та безпеки», - додала Трегуб.

Воднача Трегуб наголосила, що з точки зору наших закордонних партнерів Служба безпеки України залишається серйозною проблемою. Вона каже, що «Наші міжнародні партнери бажають, щоб Служба Безпеки була розвідувальним органом, який здійснює розвідувальну діяльність в Україні. Тому СБУ повинна розпізнавати шпигунів, різних ворожих агентів, а не лише російських. Служба безпеки повинна розпізнавати терористів і нейтралізовувати їх. Ці функції СБУ мають бути основними». Генеральний Секретар НАКО додала, що функції Управління "К" Служби безпеки України, такі як боротьба з організованою злочинністю та корупцією, слід забрати у СБУ.

НАКО спільно з національними та міжнародними експертами здійснював громадський нагляд над роботою над законопроектом про національну безпеку. Більшість поправок, запропонованих Національним антикорупційним комітетом з питань оборони, підтримали експертами Реанімаційного пакету реформ та запропонували депутати, але зрештою їх відхилили. НАКО і далі стежитиме за реформами у секторі безпеки та оборони.

Джерело: https://www.obozrevatel.com/ukr/tv/pozitivnij-krok-v-bik-nato-olena-tregub-pro-prijnyatij-vru-zakon-pro-natsbezpeku.htm