Повернутись до новин
17 листопада, 2021
Реформа ОПК знаходиться під пильною увагою громадськості - Трегуб

Громадянське суспільство необхідно максимально долучити до трансформації “Укроборонпрому”. На цьому наголосила виконавча директорка Незалежної антикорупційної комісії - НАКО Олена Трегуб під час круглого столу «Аналіз реформування оборонно-промислового комплексу». Зокрема, громадськість має моніторити формування наглядової ради акціонерного товариства, яке створять замість нинішнього концерну.

                

“Зараз ані закон про реформу “Укроборонпрому”, ані проєкт статуту не передбачають, як саме громадські організації можуть бути залучені до процесу відбору до наглядової ради. Щонайменше, нам потрібно мати доступ до інформації щодо того, які є кандидати до наглядової ради, і до того, як буде збиратися номінаційний комітет”, - сказала вона під час заходу. 

“Необхідно включити до статуту про наглядову раду акціонерного товариства положення про формування громадської ради або про залучення громадськості до контролю над формуванням громадської ради. Це стосується як відбору незалежних членів наглядової ради, так і відбору державних представників”, - зазначила Трегуб.

                       

“Суспільство має бути більше залучено, ніж це було під час корпоратизації інших державних підприємств. Щоб у нього не виникало питань, як конкретні люди потрапили до наглядової ради, і чи можемо ми їм довіряти”, - переконана виконавча директорка НАКО. 

Круглий стіл «Аналіз реформування оборонно-промислового комплексу» був організований ГО StateWatch спільно з Інститутом Горшеніна. На ньому обговорювався процес трансформації  “Укроборонпрому”, корупційні ризики, які можуть виникнути під час реформи, міжнародні стандарти, які необхідно застосовувати під час утворення нових акціонерних товариств тощо.

 
У заході взяли участь голова експертної організації StateWatch Гліб Канєвський, директор з трансформації "Укроборонпрому" Станіслав Людкевич, директор Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК Сергій Деркач, виконавча директорка Незалежної антикорупційної комісії - НАКО  Олена Трегуб, співавтор закону “Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності” Володимир Кострицький, експерт з корпоративного управління Київської школи економіки Дмитро Яблоновський, представник Женевського центру з питань управління сектором безпеки (DCAF) Гражвідас Ясутіс та директор з комунікацій Інституту Горшеніна Наталія Клаунінг.