Повернутись до новин
12 квітня, 2023
Реформа “Укроборонпрому” не розпочалася через відсутність постанови уряду - НАКО

Перетворення державного концерну “Укроборонпром” в акціонерне товариство “Українська оборонна промисловість”, яке особисто анонсував Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль 21 березня цього року, поки не розпочалася через відсутність опублікованої постанови на сайті уряду. Про це повідомляє Незалежна антикорупційна комісія (НАКО).

В Секретаріаті Кабміну підтвердили, що постанова про реформу оборонного концерну поки відсутня у публічному доступі.  

“На засіданні Уряду 21.03.2023 прийнято постанову Кабінету Міністрів “Про утворення акціонерного товариства “Українська оборонна промисловість”. Станом на 11.04.2023 зазначена постанова оформлюється відповідно до регламентних вимог”, - ідеться у листі Секретаріату, який є у розпорядженні НАКО.  

Наразі документ відсутній у публічному доступі. Проєкт постанови був поданий на Кабмін ще в червні 2022 року. Таким чином, загалом уряд працює над документом понад 9 місяців. 


 

У НАКО наголошують, що без постанови Кабміну, перетворення “Укроборонпрому” не може розпочатися. Відтак вкотре відкладаються старт корпоративної реформи оборонної галузі, яка покликана зробити систему управління державними виробниками зброї прозорою і незалежною від впливу політиків та відкрити доступ до додаткових фінансових інструментів. 

Нагадаємо, 06 жовтня 2021 року набрав чинності закон “Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності”, який мав перетворити неефективну форму управління виробниками зброї “концерн” в акціонерне товариство,  де 100% акцій належить державі.

Раніше посли країн "Великої сімки" G7 наголошували на необхідності забезпечити вчасну корпоратизацію й удосконалення корпоративного управління концерну "Укроборонпром" відповідно до керівних принципів Організації економічного співробітництва та розвитку - ОЕСР.