Повернутись до новин
2 лютого, 2022
Секретність у Трирічному плані закупівель знизилася
Секретність у Трирічному плані закупівель знизили на 30%. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков у інтерв’ю виданню “Лівий берег”. За його словами, відкрита частина плану вже пройшла відповідну процедуру, а закрита знаходиться на розгляді парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Далі основні показники має затвердити Рада національної безпеки і оборони, після чого документ ухвалить  уряд.
“Наші стратегічні радники – DRAB (Defense reform advisory board) – рекомендують нам максимально розсекретити, де це можливо, закупівлю озброєння й військової техніки. Я теж прихильник цього. У нинішньому Трирічному плані закупівель ми спромоглися на 30% зняти зайву секретність”, – розповів Олексій Резніков. 
Він підкреслив, що це допоможе зменшити корупцію у оборонних закупівлях. “Менше заангажованості, монополії, менше зацікавленості в конкретних виробників. Менше залежності від монополіста, нехай він випускає і якісний продукт. Завтра в них щось станеться, а для нас це біда”, – пояснив він.
За словами Резнікова, відкриту частину проєкту Трирічного плану закупівель було направлено на розгляд комітету Верховної Ради та на затвердження Ради національної безпеки і оборони  у грудні. І її вже вже схвалено. А у січні на розгляд подали вже закриту частину. 
Резніков пояснив, що Збройні сили визначають потреби на три роки вперед, Міністерство оборони виступає консолідованим замовником, Мінстратегпром планує закупівлі як в українських, так і у закордонних виробників. Парламентський комітет погоджує Трирічний план закупівель, РНБО затверджує основні показники, після чого його ухвалює Кабінет міністрів.
Для того, щоб відсоток відкритої інформації у оборонній сфері збільшився суттєво, потрібно вносити зміни до Закону України “Про державну таємницю”. Наразі над фіналізацією відповідного законопроекту працює парламентський комітет. І його очільник, Олександр Завітневич прогнозує, що це дозволить розсекретити до 70% оборонних закупівель.
НАКО сподівається, що у законопроєкті будуть передбачені справді дієві механізми, які дозволять досягти обіцяних результатів. Минулого року НАКО долучили до робочої групи, яка працювала над цим документом. І наші експерти звертали увагу на те, що він, на жаль, не вирішує проблеми надмірного засекречування цілих категорій інформації і не створює дієвих запобіжників для обмеження суспільно важливої інформації. Тому ми рекомендували доопрацювати його.
Повне інтерв’ю міністра оборони - за посиланням.
Фото - з сайту Київської міської ради