Повернутись до новин
5 грудня, 2022
Shahed 136 містить компоненти канадської компанії
У іранських дронах-камікадзе, якими росія знищує цивільну інфраструктуру і людей в Україні, є деталі канадського виробництва. Про це пише канадське видання The Globe and Mail, посилаючись на розслідування  Statewatch Trap Aggressor, що проводилося у партнерстві з НАКО. Як виявилося, у безпілотниках Shahed 136 використані компоненти антени компанії Tallysman Wireless.
 
Президент компанії Tallysman Жіль Пантер (Gyles Panther)  прокоментував виданню, що компанія “із жалем усвідомила”, що деякі її компоненти “нелегально застосовують у складних системах військового наведення” під час війни росії проти України. Але при цьому запевнив, що Tallysman підтримує Україну.
 
Він зазначив, що компанія не продає свою продукцію ані Ірану, ані Росії, а дистрибюторській мережі заборонено продавати компоненти країнам, фізичним чи юридичним особам, які є об’єктами санкцій.  А компоненти потрапляють до Ірану через підставні фірми, які приховують цілі закупки.
 
Подібні аргументи наводять й представники інших компаній, чиї компоненти виявлено у іранських дронах. На жаль, більшість із виявлених компонентів не підпадають під експортний контроль, що ускладнює протидію.
 
“Tallysman — одна з багатьох західних технологічних компаній, чия продукція — у багатьох випадках відносно прості електронні компоненти — потрапляє до зброї, виробленої Росією та її союзниками”, констатує The Globe and Mail.