Повернутись до новин
1 листопада, 2021
Слідчі ДБР вручили підозру екс-заступнику Міністра оборони

Годував військовослужбовців борщем з черв'яками - отримав підозру за розкрадання державних коштів. Слідчі Державного бюро розслідувань вручили підозру екс-заступнику Міністра оборони. Вірогідно, йдеться про Ігоря Халімона, який був відповідальним за продовольче забезпечення армії.
Про те, що військових у Збройних Силах годують неякісними харчами, стало відомо навесні цього року. Про це розповіла нардеп Соломія Бобровська і оприлюднила фото зіпсованих м'яса, овочів та фруктів з пліснявою. Також з’ясувалося, що всі ці харчі постачає “Військторгсервіс-Волонтер”, приватна компанія-монополіст, яка обслуговує всі Збройні Сили. 
“Як тендер могла виграти компанія, що намагається годувати військових, як тварин, і вважає, що замерзлі овочі та фрукти, арабські кури і все-все-все, що можна закупити найгірше і найдешевше, можна згодувати ЗСУ?”, - обурювалася і радниця командувача Сухопутних військ ЗСУ Альона Шевцова.
При цьому Міноборони суттєво зменшило витрати компанії-постачальника, незаконно уклавши додаткові договори. Зокрема, завдяки цьому транспортування харчів стало обов’язком самих армійців, а не компанії підрядника. Відповідні вказівки колишній екс-заступник Міноборони давав керівнику одного з департаментів, - з’ясували у ДБР під час досудового слідства. 

Комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки викликав чиновників Міноборони викликали на засідання. Після чого звернутися до Міністра оборони з проханням і висловив невідповідність Ігорю Халімону. Зрештою, у липні той пішов з посади заступника міністра оборони.

Нині ж ДБР, яке веде досудове слідство, повідомляє, що колишній заступник міністра давав вказівки “керівнику одного із департаментів Міноборони”, і той незаконно уклав додаткові договори із постачальниками. Так колишні чиновники міністерства змогли значно зменшити видатки підприємців, з якими укладені договори про закупівлю послуг з організації харчування ЗСУ на 2021 рік. Зокрема, транспортування харчів стало зобов'язанням самих армійців, а не підрядників.

Це кейс - приклад ефективного парламентського контролю у секторі безпеки і оборони. З одного боку, пані Бобровська висвітлила цю проблему, а потім, за її словами, написала депутатські запити і сотні листів до всіх органів, щоб такі порушення не залишилися без належної уваги і щоб винні не могли уникнути відповідальності. З іншого, профільний Комітет Верховної Ради з нацбезпеки не дав можливості “замовчати” цю тему: чиновників Міноборони викликали на засідання, а Ігоря Халімона рекомендували звільнити, що зрештою і сталося. Також Комітет запропонував Міністру оборони переглянути кваліфікаційні критерії публічних закупівель на постачання харчування з дотриманням принципів відкритості, прозорості і рівності всіх учасників.  

Ми раді бачити, як ефективний контроль з боку парламентарів дає якісні результати, зокрема, з точки зору зниження корупції. Сподіваємося, що у цьому конкретному випадку як наслідок такого контролю харчування військовослужбовців якісно покращиться. 
Фото: Соломія Бобровська