Повернутись до новин
13 квітня, 2022
США має збільшити військову допомогу Україні - Олена Трегуб
США - один з потужних партнерів України. Зокрема, з надання озброєння для протистояння російській агресії в Україні. Однак, практика показує, що сьогоднішнього переліку зброї від Сполучених Штатів замало. І таким чином адміністрація Байдена не сприяє ефективному та швидкому придушенню нарощуванню сил росії проти України. Йдеться не про введення санкцій проти рф, а саме про надання зброї. 
Про це у подкасті Gaslit Nation розповіла виконавча директорка НАКО Олена Трегуб.

“Те, що Україна отримує - це катастрофічно мало і катострафічно пізно. Ми отримали протитанкові ракетні комплекси “Джавелін” та протиповітряні переносні комплекси “Стінгери” у той час, як Росія використовує проти України балістичні ракети та важкі види озброєння. Тепер наша армія потребує не “Джавелинів”, а більш важкого озброєння”, - підкреслила Трегуб.

Виконавча директорка НАКО додала, що зараз є чимало розповідей та відео про те, як українські військові використовують “Джавеліни”, і західні мас-медіа активно висвітлюють це. Бо американські платники податків мають бачити, як використовуються комплекси, які надали США. Хоча насправді більшою мірою ми боремося за допомогою танків та військової техніки, яку мали на озброєнні.

За її словами, у першу чергу Україна потребує все ж-таки озброєння радянського виробництва, яку країни Східної Європи мають на складах: це танки, артилерія, протиповітряні комплекси. Адже саме таку техніку наші військові зможуть використовувати відразу, без додаткової підготовки. Український оборонний комплекс не може забезпечити армію повною мірою і виробляти все озброєння, якого потребують ЗСУ. А коли почнеться наступний широкомасштабний наступ, невідомо.

У той же час Україна має нарощувати свої військові сили за рахунок озброєння та техніки, яке виробляють західні країни. Це стане стримуючим фактором для росії.

“Ми не розуміємо, чому адміністрація Байдена згодна давати Україні “Джавеліни”, але не готова надавати бойові літаки чи протиповітряні комплекси для того, щоб зберегти життя цивільного населення. Риторика, що, мовляв, цього не слід робити, аби не спровокувати путіна і це не призвело до початку війни з НАТО, не витримує критики. Адже путіну не потрібно ніяких провокацій для того, щоб почати агресію. Більше того: він розпочав війну проти України тому, що вважав, що Україна не зможе дати гідну відсіч”, - зазначила Трегуб.

Путін може вимагати в НАТО відмовитися, приміром, від Естонії, погрожуючи застосуванням ядерної зброї. І що у такому разі - США мають сказати, що, мовляв, чому ми маємо ризикувати життям американців, давайте краще відмовимося від Естонії? Коли адміністрація Байдена говорить, що ми не маємо забезпечити закрите небо Україні щоб путін не розпочав війну проти НАТО, це лише сприяє агресії”, - підкреслила вона.