Повернутись до новин
16 листопада, 2022
Українські аналітики ідентифікують західний ланцюжок поставок іранських дронів
Більшість компонентів іранських безпілотників, які росія застосовує для ударів по Україні, вироблені західними компаніями. Це викликає занепокоєння у західних офіційних осіб та аналітиків та змушує уряд США провести розслідування. Адже Тегеран озброює себе і своїх союзників незважаючи на потужні санкції санкції, які наклали на нього. Про це пише видання The Wall Street Journal із посиланням на документи, які йому надала НАКО.
 
“За оцінками української розвідки, три чверті компонентів іранських безпілотників, збитих в Україні, - американського виробництва. За словами українських слідчих, висновки були зроблені після того, як українські військові збили кілька безпілотників. Іранський безпілотник Mohajer-6 вдалося отримати неушкодженим. Компоненти, ідентифіковані українською військовою розвідкою, перевірила некомерційна організація НАКО, яка оглянула безпілотник. НАКО має досвід оцінювання військових контрактів та озброєнь і надала свій звіт The Wall Street Journal”, - говориться у публікації.
 
Відповідно до звіту, із більш ніж 200 технічних компонентів захопленого  Mohajer-6, які були ідентифіковані українськими слідчими, десь половина вироблена фірмами, які базуються у США, третина - японськими компаніями. Зокрема, електронні компоненти вироблені німецькою Infineon Technologies AG та американською Microchip Technology Inc., двома провідними світовими виробниками мікросхем. Серводвигуни, які дозволяють операторам маневрувати безпілотним апаратом у повітрі, виробляє японська компанія Tonegawa-Seiko Co. 
 
Видання нагадує, що минулого року Міністерство торгівлі Японії звинуватило її в експорті серводвигунів до Китаю без дозволу після того, як слідчі ООН виявили одну із частин іранського безпілотника. Компанія виправдовується, що не знала, що вони будуть використовуватися у військових безпілотниках.
 
Представники промисловості та західних служб безпеки пояснили The Wall Street Journal, що багато деталей не знаходяться під експортним контролем. Тому їх можна легко купити через Інтернет та відправити до Ірану через інші країни, які привертають менше уваги.
 
Видання зазначає, що компоненти західного виробництва у іранських безпілотниках являють собою проблему для світових лідерів, які намагаються стримати розробку та поширення іранської зброї. І зараз західні служби безпеки сприймають іранський парк безпілотних військових літаків разом із високоточними ракетами, які вони можуть нести, як більш серйозну безпосередню загрозу, ніж ядерна програма Ірану.
 
Федеральне агентство США, відповідальне за забезпечення експортного контролю та Бюро промисловості та безпеки Міністерства торгівлі, почали розслідування щодо деталей західного походження. А Міністерство фінансів США наклало санкції на кілька компаній з Ірану, росії і Об'єднаних Арабських Еміратів, а також окремих осіб, які, за його даними, несуть відповідальності за виробництво і передачу іранських безпідставників, які росія використовує в Україні.
 
Безпілотники, що самознищуються, відіграють ключову роль у стратегії Росії, яка передбачає удари по містах та цивільній інфраструктурі в Україні. З отриманих відео та світлин зрозуміло, що безпілотні літальні апарати росії надає Іран, хоч Москва й спростувує це. Росія почала використовувати їх для ударів по критично важливій інфраструктурі після серії успіхів України протягом літніх місяців, які змусили російські війська відступити, пише  The Wall Street Journal.