Повернутись до новин
10 грудня, 2020
16 підприємств Укроборонпрому віддадуть на приватизацію
На фото - Івано-Франківський котельно-зварювальний завод. Це державне підприємство має податковий борг у майже 9,5 млн грн. 9 грудня Кабінет Міністрів прийняв рішення щодо передачі цього та ще 15 підприємств Державного концерну "Укроборонпром" до Фонду державного майна України для подальшої приватизації. ФДМУ також передали корпоративні права щодо двох акціонерних товариств - ВАТ "Завод "Квант" і ПАТ "Херсонський завод "Судмаш", а ще одне підприємство підпорядкують Міністерству оборони України.

Навіщо?

Укроборонпром налічував 137 підприємств, 116 з яких знаходяться на підконтрольній Україні території. Минулого року на цих 116 підприємствах відбувалася комплексна оцінка їхнього реального стану - тріаж-аналіз. За його підсумками, лише 33 підприємства було визнано фінансово стабільними. Щодо інших підприємств в концерні напрацювали плани по реорганізації та перепідпорядкуванню.

Передані на приватизацію підприємства вже давно не функціонували як складові оборонно-промислового комплексу України, не виконували державного оборонного замовлення та нічого не виробляли: з 16 відчужених підприємств 5 були збитковими, а ще 11 взагалі не здійснювали фінансово-господарської діяльності. Окрім цього, лише за перше півріччя 2020 року їхні сукупні фінансові показники були незадовільними - 15 млн грн збитків та ще понад 7 млн грн заборгованості. Водночас, загальна вартість їхніх активів складає 280 млн грн.

 

Відтак, відчуження даних підприємств створило умови для ефективнішого використання їхнього майна та дозволило Укроборонпрому розвантажитися і сконцентрувати сили на реформуванні інших підприємств концерну.

 

Загалом Фонду державного майна передадуть понад 30 нежиттєздатних підприємств. Як повідомляють в концерні, наразі відбувається підготовка документів щодо відчуження ще 16.