Повернутись до новин
7 лютого, 2023
Верховна Рада підтримала розсекречення частини оборонних закупівель

Зміни до Закону “Про оборонні закупівлі” передбачають збільшення прозорості в закупівлях, що не становлять державну таємницю.

7 лютого 2023 року народні депутати проголосували за зміни до Закону “Про оборонні закупівлі”. Ініціативу підтримали 290 парламентарів.

Законопроект №8381 доповнює принципи здійснення оборонних закупівель на період воєнного стану, імплементовані Кабміном в листопаді 2022 року. Тепер закупівлі, що не становлять державної таємниці, мають проводитися конкурентно; відкрито і прозоро; а також відповідати принципам запобігання корупції, зловживання та дискримінації. 

Наряду з цим зміни запроваджують звітування про частину оборонних закупівель. Зокрема щодо:

  • державного замовника;
  • назву предмета закупівлі;
  • ціну за одиницю товару, ціну робіт або послуг. 

Зміни також передбачають комплексну публікацію інформації щодо складових вартості харчових продуктів та інших видів послуг, що входять до узагальненої вартості послуг харчування.

Нагадаємо, що ці зміни до закону стали реакцією на нещодавній скандал із закупівлею харчування для армії. Адже з початку повномасштабного вторгнення, держава засекретила всі оборонні закупівлі, попри чимале невдоволення громадянського суспільства. 

НАКО щиро вітає відповідні зміни до Закону. Ми переконані, рішення відкрити некритичні для нацбезпеки закупівлі сприятиме мінімізації корупції і збільшенню суспільної довіри.

Водночас варто також наголосити й на тому, що збільшення прозорості оборонних закупівель - це лише одна ланка у великій системі рішень. Актуальними залишаються питання самої злагодженості закупівельної системи, а також ефективного контролю (внутрішнього і зовнішнього) за нею.